2013 181 006

 

З нагоди відзначення Всесвітнього Дня дій за гідну працю з ініціативи Федерації профспілок України у Будинку спілок відбулись публічні слухання щодо активізації ролі соціальних партнерів у подоланні соціальної несправедливості та становленні гідної праці в Україні. Учасники заходу, серед яких були представники профспілок, органів державної влади, науковці, визначили зони соціальної несправедливості та дискримінації, а також шляхи вирішення актуальних проблем у цій сфері.

Відкриваючи публічні слухання, Голова ФПУ Юрій Кулик  поінформував присутніх про дії ФПУ, спрямовані на забезпечення у суспільстві принципів соціальної справедливості, гідної праці та гідної її оплати, вшанування працівників виробничої сфери. Він поінформував про розвиток соціального діалогу між профспілками, органами державної влади та роботодавцями, метою якого є зближення позицій щодо вирішення найбільш чутливих проблем соціально-економічного захисту людини праці. Саме з цією метою за ініціативи ФПУ при Міністерстві соціальної політики створено робочу групу для напрацювання заходів, що ляжуть у основу Концепції соціальної політики України. До складу цієї робочої групи разом з академіками, міністрами, представниками інших впливових громадських організацій увійшов і Голова ФПУ.

Як підкреслив Юрій Кулик, мета підготовки цієї Концепції - розробити економічно обґрунтовані пропозиції щодо розвитку держави на найближчу перспективу задля того, щоб Україна розвивалась як дійсно соціальна, правова і демократична держава.

Голова ФПУ також розповів про низку ініціатив Федерації профспілок України, які спрямовані на поліпшення умов праці, її оплати та охорони. Багато з них вже знайшли підтримку у керівництва держави.

Під час обговорення проблемних питань і пропозицій їх вирішення було акцентовано на необхідності концентрації спільних зусиль на пошук ефективних шляхів подолання соціальної несправедливості. Про стан забезпечення законності у сфері оплати праці та пенсійного забезпечення, заходи щодо вирішення проблем у цій сфері розповіла прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян Генпрокуратури України Оксана Сингаївська. З інформацією про досягнення соціальної справедливості в Україні також виступили фахівці апарату Федерації профспілок України. Вони розповіли про тенденції соціальної несправедливості в оплаті праці, сфері зайнятості, колективно-договірному регулюванні, податковій системі, охороні праці, пенсійному забезпеченні.

Як підкреслювали у своїх виступах В.о. першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, інші учасники публічних слухань, мало визначити зони соціальної несправедливості (дискримінації), чутливі проблеми для населення України, потрібно виробити спільну, консолідовану позицію соціальних партнерів у цій сфері.  

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 181 014

 

2013 181 032

 

2013 181 010

 

2013 181 018