КОН

«Які перспективи соціальної безпеки та справедливості в Україні?» - під такою назвою 8-9 жовтня у Будинку профспілок проходила міжнародна конференція. Мета цього заходу, організованного Федерацією профспілок України  і Фондом імені Фрідріха Еберта, - обговорити основні засади побудови соціальної держави та перспективи соціального розвитку в сучасній Україні.

У роботі міжнародної конференції взяли участь німецький політичний діяч та правник професор Герта Дойблер-Гмелін, колишній Міністр юстиції Німеччини (1998-2002 рр.), член Бундестагу (1972-2009 рр.), представники урядових структур (Міністерство соціальної політики, Міністерство доходів та зборів, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки, Державна служба зайнятості), представники всеукраїнських профспілок, міжнародних організацій, науково-дослідних інститутів, аналітичних центрів, вищих учбових закладів

На конференції виступила Міністр соціальної політики України Наталія Королівська. «Для Мінсоціполітики поняття соціальної справедливості є базовим принципом, на якому будується вся наша діяльність, - зазначила вона. - Втілюючи принцип соціальної справедливості, ми виділили три ключові пріоритети у діяльності Мінсоцполітики». 

По-перше, сказала вона, – нова філософія роботи у сфері зайнятості. «Наша мета – забезпечити людям не допомогу по безробіттю, а достойну високооплачувану роботу, яка є найкращою формою соціального захисту. В рамках реалізації такої філософії вже запрацював закон «Про зайнятість населення».

Вона повідомила, що розроблений і пройшов обговорення в експертному середовищі проект Указу Президента про об’єднання Державної служби зайнятості та Державної інспекції праці у Державну службу України з питань праці та зайнятості. «Головне завдання об’єднаної служби – це ефективний захист кожного працівника на всіх етапах трудового процесу. Починаючи від прийому на роботу, і закінчуючи розірванням трудових відносин з роботодавцем», – зазначила Міністр. 

Другий пріоритет у діяльності Міністерства, за її словами, – це вдосконалення пенсійного забезпечення. «Наше завдання – зробити пенсійну систему справедливою. Щоб людина була впевнена – вона гарантовано отримає пенсію, яка залежить від рівня оплати праці та трудового стажу і забезпечить їй гідне життя», – відзначила Наталія Королевська. 

«За цим напрямком Мінсоцполітики діє у межах можливостей, які надає економіка. Зараз ситуація з виплатами пенсій в Україні стабільна. Платежі відбуваються за графіком. З початку року вже виплачено пенсій на суму 187 млрд. грн. Це майже на 15 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період 2012 р.», – поінформувала Міністр. 

Третій пріоритет, на якому наголосила Наталія Королевська, – соціальний захист найбільш уразливих категорій громадян. «За 9 місяців цього року всі види державної допомоги («дитячі» виплати, малозабезпеченим, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства  тощо) профінансовано вчасно і в повному обсязі. У вересні було виплачено 3 млрд. 338 млн. грн. А з початку року - понад 29 млрд. грн. Це на 5 млрд. грн. більше, ніж за 9 місяців 2012 року», – сказала вона. 

Водночас Міністерство працює над підвищенням якості та адресності соціальних послуг, а також над ефективністю використання коштів – щоб допомогу отримували ті, хто її найбільше потребує. 

Паралельно Мінсоцполітики активізує роботу на рівні кожної громади. «Я ставлю завдання – у тих ситуаціях, де це можливо, діяти на випередження щодо вирішення проблем, щоб потім не долати наслідки. Цим завданням займаються 12 тисяч фахівців із соціальної роботи, які повинні постійно тримати руку на пульсі, знати кожну родину, в якій є проблеми, і координувати надання усіх видів соціальних послуг та допомоги», – наголосила Міністр.

«Федерація профспілок України сформувала системний погляд на проблему соціальної несправедливості у сфері праці і підготувала комплекс питань з виявлення зон соціальної несправедливості або дискримінації, - наголосив у своєму виступі заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. – Зазначені зони стосуються усього спектру життєдіяльності працівника аж до виходу його на пенсію і показали, які є проблеми у сфері оплати і охорони праці, оподаткування трудових доходів, публічного визнання престижності праці. Однак ми не провели лише діагностику проблем, а спробували визначити своє профспілкове бачення того, як ці проблеми подолати».

Сергій Кондрюк зазначив, що ці пропозиції були запропоновані Міністру соціальної політики, з боку якої був швидкий та позитивний відгук. Наталія Королевська дала доручення і утворила групу високого рівня, яка почала розробляти Концепцію розвитку соціальної політики до 2023 року.

«Зазначена Концепція вперше в Україні спробувала дати відповідь на питання, що власне є соціальна держава Україна і зробила певний виклик державним інституціям, які довгі роки не бажали давати відповідь на це питання, - підкреслив заступник Голови ФПУ. – Ми сподіваємось, що найближчим часом проект Концепції буде внесений на розгляд керівництву держави, а також обговорений в українському суспільстві. Друге наше завдання – реалізація пропозицій по мінімізації наслідків існування в Україні зон соціальної несправедливості в сфері праці».

Учасники конференції обговорили такі актуальні та важливі питання: «Що таке соціальна держава?», «Які основні принципи соціальної держави в Україні?», «Глобальний підхід щодо гідної праці та запровадження фундаментальних принципів в Україні», «Перспективи соціальної держави в сучасній Україні».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 183 011

 

2013 183 058

 

2013 183 006

 

2013 183 022

 

 

2013 183 020