2013 192 014

 

Федерація профспілок України активно співпрацює з міжнародними урядовими та неурядовими організаціями, в тому числі з тими, які займаються проблемами трудової міграції та протидіють безжалісній експлуатації людини.

Це продемонструвала зустріч представників ФПУ з Групою експертів з протидії торгівлі людьми (ГРЕТА), що відбулась 21 жовтня у Представництві Ради Європи у Києві.

У ході зустрічі Голова ФПУ Юрій Кулик зупинився на діяльності ФПУ щодо усунення основних причин нелегальної міграції, конкретних кроках організації з підвищення рівня заробітної плати, мінімальної оплати праці, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати та підвищенні соціальних стандартів. Він проінформував про реалізацію програми «Еней», проекту ЄС «Безпечні мости для робітників-мігрантів», спрямованих на створення законних каналів міграції, недопущення торгівлі жінками та експлуатації трудящих-мігрантів з України.

Голова ФПУ відзначив, що, за даними Всесвітнього банку, загальна сума переказів мігрантів у всьому світі у минулому році становила понад 430 мільярдів доларів, 6,5 мільярда з яких припадає на Україну. Згідно Нацбанку України, ця сума становить 7,5 мільярда доларів, або практично 4% ВВП України. А це більше ніж прямі інвестиції в українську економіку. Тому, звичайно, захист перш за все прав трудових мігрантів за кордоном, зазначив Юрій Кулик, для ФПУ має особливе значення. У зв’язку з цим ФПУ уклала низку договорів як з країнами СНД, так і з деякими західними країнами, якими передбачені відповідні заходи щодо захисту трудових прав українських трудових мігрантів.

- Впевнений, що наша сьогоднішня зустріч надасть помітного імпульсу у продовженні цієї важливої роботи, - зазначив Ю.М.Кулик.

Голова ФПУ також зупинився на викликах, які стоять перед ФПУ у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію та створенням зони вільної торгівлі. Зустріч відбулась у конструктивній атмосфері.

Нагадаємо, що Конвенція Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, ухвалена у 2005 р., була ратифікована Україною позаминулого року.

Цілями цієї Конвенції є запобігання торгівлі людьми та боротьба з нею з одночасним забезпеченням гендерної рівності; захист прав людини стосовно жертв торгівлі людьми, розробка всеосяжної структури захисту жертв і свідків та надання їм допомоги з одночасним забезпеченням гендерної рівності, а також забезпечення ефективного слідства та кримінального переслідування ; сприяння міжнародному співробітництву в боротьбі з торгівлею людьми.

У Конвенції також зазначена важлива роль механізмів моніторингу, зокрема групи експертів з протидії торгівлі людьми (GRETA).

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 192 005

 

2013 192 003

 

 

2013 192 002