2013 210 001

Проміжним підсумкам застосування в Україні нового законодавства про соціальний діалог і зайнятість населення, а також перспективам ухвалення нового Трудового кодексу та ситуації у вітчизняній економіці, пов’язаної з перспективою підписання Угоди про асоціацію України і ЄС, була присвячена робоча зустріч в.о. першого заступника Голови ФПУ Осового Г.В., заступників Голови ФПУ Кондрюка С.М. і Українця С.Я., голови Профспілки працівників машинобудування та металообробки України Таранчука А.О., заступника голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Рябка О.І. з дипломатом економічного відділу Посольства США в Україні Крістофером Греллером та першим секретарем Посольства Крістофером Смітом.

У зустрічі також взяли участь керівники міжнародного департаменту та інформаційно-аналітичного центру апарату ФПУ Шилов В.І. і Работа Ю.І.

Відкриваючи зустріч Григорій Осовий поінформував про соціально-економічну ситуацію, що склалася на більшості вітчизняних підприємств за останні декілька місяців і порівняв її з передкризовою ситуацією 2008 року. За його словами, на сьогодні промисловість за основними показниками має стійкий від’ємний результат. Це, перш за все, будівництво, хімічна, нафтохімічна галузі промисловості. В окремих випадках в базових галузях економіки через високі ціни на газ, енергоносії підприємства вимушено призупиняють свою діяльність. Це має важкі соціальні наслідки: не виконуються зобов’язання по колективних договорах, скорочуються робочі місця, виникає загроза неповної зайнятості та зменшення заробітної плати.

Зменшується експорт вітчизняних товарів, що викликає стурбованість у працівників, які звертаються до ФПУ та висловлюють своє невдоволення погіршенням економічної ситуації на їхніх підприємствах, зокрема, через ускладнення виробничих зв'язків з партнерами в РФ і країнах СНД. Зменшення експорту збільшує тиск на національну грошову одиницю. Зниження ділової активності в реальному секторі економіки може негативно вплинути на виплати заробітної плати у бюджетній сфері, де у нас мільйони членів профспілок – гостро постає питання виплати зарплати вчителям, лікарям, держслужбовцям та ін. Причому мова йде не лише про виплату зарплат, а її зростання, зокрема, з грудня поточного року підвищується мінімальна оплата праці і на це потрібні кошти.

- Трудівники кажуть – ми поза політикою, але хочемо працювати та не втрачати своїх робочих місць, - зазначив Г.Осовий, - Ми такі гострі питання адресуємо Уряду, Президенту України, нашим соціальним партнерам із числа роботодавців з метою опрацювання узгоджених шляхів для вирішення найбільш гострих соціально-економічних проблем. Саме таким питанням була присвячена зустріч представників ФПУ з Президентом України, що відбулась минулого тижня, і під час якої Голова ФПУ Юрій Кулик привернув увагу глави держави до необхідності вжиття дієвих заходів для вирішення проблем повернення боргів по зарплатам та соціальним виплатам. 12 грудня ц.р. відбудеться засідання Ради ФПУ, де основним питанням буде розглянуто стан та ефективність соціального діалогу та взаємодія з соціальними партнерами з вирішення соціально-економічних питань.

К.Сміт подякував за корисну інформацію і поцікавився думкою профспілкової сторони щодо можливого підписання угоди про асоціацією України і ЄС.

Відповідаючи на поставлене запитання заступник Голови ФПУ Українець С.Я. висловив припущення, що така угода може бути підписана. А також повідомив, що в незалежності від формальної сторони справи українські профспілки активно співпрацюють зі своїми колегами в Європі, МОП та іншими інституціями, соціально-економічними радами, які репрезентують інтереси як представників найманої праці - профспілки, так і сторону власників. Осовий Г.В. підкреслив, що ми маємо говорити про формат майбутньої роботи у рамках співпраці з ЄС, а також повідомив, що у найближчій четвер-п’ятницю відбудеться робоча зустріч з представниками соціально-економічного європейського комітету, де будуть обговорюватися механізми подальшої співпраці і залучення більшої кількості громадських організацій до неї. «Профспілки повинні бути потужним елементом цієї громадянської платформи», - зазначив він і нагадав, що профспілки на засіданні Уряду підтримали винесені урядовою стороною на розгляд проекти документів для підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Г.Осовий також поінформував працівників Посольства США про включення представника профспілок до складу Міжвідомчої робочої групи, що утворена Урядом під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Ю. Бойка з метою аналізу роботи вітчизняної економіки в умовах зони вільної торгівлі та напрацювання спільних пропозицій щодо сталого її розвитку.

Про підсумки першого засідання цієї групи розповів С.Кондрюк, який представляє в ній позицію профспілок. Він нагадав, що до її складу увійшли народні депутати України, представники роботодавців, промислових асоціацій, галузевих професійних спілок – машинобудівників, енергетиків та автотранспортників. А також зауважив, що профспілки, насамперед, цікавить, яким чином підписання угоди про асоціацію і вільну торгівлю може вплинути на український ринок праці, на зайнятість населення, на кількість робочих місць, тому ми наполягаємо на розгляді питань загроз можливого підписання Угоди про асоціацію в галузевому та регіональному аспектах.

Ми провели опитування серед наших членських організацій та базових підприємств ведучих галузей економіки, щоб з’ясувати їх прогнози відносно змін на ринку праці та перспективи зайнятості населення. В результаті, за песимістичним сценарієм вони очікують скорочення робочих місць на 10% лише протягом першого року роботи у рамках асоціації України з ЄС. Ми підготували свої пропозиції щодо заходів, які можуть мінімізувати, або нейтралізувати загрози, про які йдеться, - повідомив заступник голови ФПУ, - їх потрібно запроваджувати вже сьогодні, незалежно, чи буде підписано угоду про асоціацію, чи ні.

К.Греллерома зацікавив профспілковий прогноз стосовно розвитку економічної ситуації у зв’язку з можливим підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема щодо зайнятості.

Власною думкою щодо економічної ситуації на підприємствах машинобудівної та металургійної галузей поділилися керівники галузевих профспілок. Особливу турботу у них викликають загрози втрати зовнішніх ринків збуту та скорочення виробництва через високу енергоємність, застосування застарілих технологій при виготовленні вітчизняних товарів і відповідно низьку конкурентоспроможність на сучасних ринках, невідповідність стандартів нашого виробництва технічним регламентам, що застосовуються в єврозоні, низького рівня оплати праці національної робочої сили.

На прохання представників Посольства США профспілковці поділилися досвідом розвитку соціального діалогу в Україні в контексті застосування Закону України про соціальний діалог.

У своєму виступі С.Українець розповів про новації Трудового кодексу та зауважив, що за результатами проведеного аналізу, Україні у зв’язку з підписанням асоціації потрібно буде привести своє законодавства до відповідності більш ніж 400 директив і регламентів ЄС.

Проведений аналіз засвідчує, що понад 100 міжнародних нормативно-правових актів із 400 мають відношення до сфери соціально-трудових відносин, - сказав заступник Голови ФПУ, - багато з них мають галузеву спрямованість і стосуються, наприклад трудових відносин на морському транспорті, в будівництві та енергетиці тощо. Він повідомив, що ми зараз ведемо перемовини з національним координатором МОП про складання графіку приведення нашого законодавства у відповідність до міжнародного і запропонував представникам Посольства США долучитися до цієї роботи.

Американські дипломати подякували за конструктивний діалог та висловили сподівання на його подальший розвиток. У свою чергу Г.Осовий запевнив, що ФПУ відкрита для спілкування та дискусій з міжнародними партнерами з найгостріших питань підвищення добробуту та соціального захисту працівників.

ІАЦ

2013 210 007