291e4b785785828dc43ee7d1aad56a4c9d934e75

 

23 січня ц.р. відбулося засідання правління Пенсійного фонду України, в роботі якого взяли участь заступник Голови ФПУ С. Українець, Міністр соціальної політики України Н.Королевська і заступник Міністра доходів та зборів України А.Ігнатов.

Під час розгляду підсумків роботи Пенсійного фонду за 2013 рік було зазначено, що до бюджету Пенсійного фонду надійшло 250,5 млрд. грн., або майже на 28 млрд. грн. більше, ніж у 2012 році. За рахунок цих коштів у повному обсязі забезпечено фінансування пенсій та грошової допомоги 13,5 млн. пенсіонерів у встановлені терміни.

У 2013 році здійснено заходи щодо передачі функцій адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від Пенсійного фонду до Міндоходів і з 1 жовтня єдиний внесок сплачується вже на рахунки органів Міністерства.

Протягом року органами Пенсійного фонду призначено пенсії 544,1 тис. громадян, встановлено 26,6 тис. пенсій за особливі заслуги перед Україною, понад 690 тис. працюючим пенсіонерам проведено перерахунки пенсій. Проведено вісім масових перерахунків пенсій різним категоріям пенсіонерів, в результаті чого середній розмір пенсії в Україні збільшився з 1470,73 грн. (на 1 січня 2013 р.) до 1526,09 грн. (на 1 січня 2014р.) або на 3,8%. У 2,4 рази протягом року (до 1 млн. осіб) скоротилася кількість громадян, які отримують пенсії у розмірі менше 1000 гривень.

Правління Пенсійного фонду підтримало пропозицію представника від профспілок, що Пенсійний фонд спільно з Державною інспекцією праці мають координувати свою діяльність з Міндоходів у питанні легалізації заробітних плат. Крім того, Міністром соціальної політики України Н.Королевською доручено Пенсійному фонду спільно з фондами соціального страхування провести роз’яснювальну роботу, аби люди розуміли, що нелегальна зайнятість позбавляє їх низки соціальних гарантій та призведе до низького рівня пенсії та інших страхових виплат. Так, на кінець минулого року 1 млн. 750 тис. застрахованих осіб отримували зарплату у розмірі меншому за прожитковий мінімум для працездатної особи (менше 1147 грн.). Крім того, понад 8,3 млн. громадян отримували зарплату у розмірі, меншому за середню заробітну плату по країні (менше 3000 грн.).

Також було звернуто увагу на те, що одним з важливих завдань Пенсійного фонду є підвищення якості послуг, які надаються людям. Для максимального пришвидшення обслуговування людей під час призначення пенсії Пенсійному фонду поставлено завдання зменшити час, протягом якого призначається пенсія, до одного тижня, а також запровадити прийом громадян місцевими управліннями Пенсійного фонду за принципом „єдиного вікна”. Потрібно розвивати систему дистанційного обслуговування, зокрема, електронні ресурси Пенсійного фонду, а також впровадження програмного забезпечення „Пенсійний калькулятор” та його інтеграцію у веб-простір.

 

Управління з питань соціального страхування
та пенсійного забезпечення апарату ФПУ