2014 021 003

 

Актуальні питання захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих, пріоритетні завдання профспілок у поточній ситуації були у центрі уваги учасників засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулось 26 лютого у Києві.

Перед початком заходу його учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять людей, які загинули під час загострення протистояння в Україні.

 

2014 021 001

Президія ФПУ обговорила проект Постанови Ради ФПУ «Про поточну ситуацію в країні та першочергові завдання профспілок» і Заяву Ради ФПУ «Будуємо Україну разом!». У виступах членів Президії ФПУ наголошувалось, що економіка країни знаходиться у вкрай складному стані. Основним завданням профспілок стає, як ніколи, захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Несправедливий розподіл результатів праці, заниження ціни праці, дискримінаційні умови оплати в бюджетних галузях, бідність серед працюючих, масштабне молодіжне безробіття, тотальна корупція в органах влади викликають масове невдоволення людей і потребують невідкладного адекватного реагування на всіх рівнях.

 

2014 021 002

 

Однак особливої гостроти, зазначали учасники засідання, воно набуло саме зараз, коли політична нестабільність ще більше поглибила кризу в економіці і фінансах держави, коли існує загроза зупинки багатьох виробництв, скорочень робочих місць, затримок та невиплати зарплат, пенсій, допомог із соціального страхування. ФПУ, профспілкові організації виявляють готовність до широкого діалогу в інтересах стабільного розвитку та майбутнього України. Для забезпечення суспільної злагоди всі суспільно важливі рішення мають прийматися за участю профспілок, інших представницьких організацій громадянського суспільства, а виконавці повинні публічно звітувати про результати своєї діяльності.

 

2014 021 009

Водночас, підкреслювали члени Президії ФПУ, діяльність самих профспілок потребує глибокої модернізації, переосмислення своєї ролі й місця в громадянському суспільстві та реалізації своїх захисних функцій прав та повноважень.

Під час засідання було також обговорено питання «Про пропозиції профспілок щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2015 рік», «Про основні завдання бюджетної політики на 2015 рік» та ряд інших.

 

2014 021 019

Розглянувши інформацію про можливі варіанти пропозицій ФПУ щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2015 рік та аргументи, які можуть бути покладені в основу переговорного процесу, а також з метою реального наближення розміру оплати праці до забезпечення достатнього життєвого рівня для працівника та його сім’ї, Президія Федерації професійних спілок України ухвалила відповідну постанову, якою доручила представникам ФПУ в робочій Комісії при проведенні колективних переговорів щодо визначення мінімальної заробітної плати на 2015 рік відстоювати позицію щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні, необхідному для того, щоб протягом страхового стажу заробити мінімальну пенсію.

Президія також доручила ФПУ та її членським організаціям взяти активну участь у роботі над проектом Держбюджету України на 2015 рік.

 

2014 021 040

 

Президія ФПУ звільнила Юрія Кулика з посади Голови Федерації профспілок України відповідно з поданою їм заявою та вирішила покласти обов’язки Голови ФПУ на В.о. Першого заступника Голови Федерації Григорія Осового.

 

2014 021 025

 

Прийнято рішення провести наступне засідання Президії ФПУ 27 березня 2014 року у Києві.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ