2014 022 001

Рада ФПУ звертається до роботодавців, керівників органів виконавчої влади із закликом вжити всіх заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств, установ і організацій, для своєчасної виплати зарплати, а також  не допустити скорочень працюючих під приводом «складної ситуації в країні». А ті ж, хто через непереборні причини тимчасово втратять роботу, мають отримати максимальний соціальний захист, освітньо-професійну допомогу і гарантію повернення на роботу. Про це говориться в ухваленої 27 лютого на засіданні Ради ФПУ заяві «Будуємо Україну разом!»

У документі наголошується, що багаторічне і повсюдне нехтування правами громадян, злочинне збагачення купки можновладців за рахунок знедолення і зубожіння мільйонів, потурання влади корупціонерам, тіньовикам і криміналітету, зрада нею цілей європейського курсу вивели українців на Євромайдани. Народне волевиявлення цинічно ігнорувалось, а мирні протести жорстоко придушувались.

Страшні події 19 та 20 лютого 2014 року стали національною трагедією. У мирний час, у центрі Європи  прицільним вогнем вбито сотні громадян України. Влада, проголошуючи ці дні Днем жалоби та Днем соціальної справедливості, одночасно віддала злочинний наказ розстрілювати тих, кого «обіцяла почути» і «зробити життя кращим вже сьогодні». Біда увійшла в домівку і душу кожного.

Рада Федерації профспілок України висловлює глибоке співчуття родинам та близьким загиблих і потерпілих. Ті, хто віддав своє життя за кращу долю України, залишатимуться в наших серцях назавжди, а їх імена мають бути увічнені. День 20 лютого слід визнати Днем борців за Україну  – днем скорботи, пам’яті та патріотизму.

Рада Федерації профспілок України, як і вся українська громада,  робить глибокі висновки з цих страшних уроків і їх першопричин, переосмислює свою роль і місце в громадянському суспільстві. Висловлює готовність консолідуватися з іншими інститутами громадянського суспільства для викорінення причин ігнорування та зневаги загальнолюдських цінностей, ліквідації кричущої нерівності,  натомість запровадження справедливості у сфері праці, відновлення діяльності патріотично налаштованого бізнесу. Влада і бізнес мають, нарешті, повернутись обличчям  до свого народу, віддати награбоване корупціонерами, тіньовиками і криміналітетом народне майно та кошти і задіяти на  користь держави всі наявні ресурси, забезпечити громадянам можливість власною працею заробляти на гідне життя та підтримати незахищених.

Рада ФПУ вважає, що всі кроки розбудови нової історії України мають спиратись на нову державну політику, де для насильства, корупції, вибіркового правосуддя не повинно бути місця, а головним має стати побудова соціально справедливої держави, повага до закону, до людини праці, шана ветеранам.

ФПУ домагатиметься, щоб кожен факт порушень, дискримінації чи утисків у сфері праці  отримав широкий публічний осуд, а винних було притягнуто до відповідальності. Громадськість має отримати можливість широкого народного контролю, а держава має передати значну частину своїх контрольних функцій громадським організаціям, а  в сфері праці – профспілкам. На свої подання громадські організації  мають отримувати негайне реагування виконавчої влади і прокуратури, а їх звернення мають повноцінно розглядатись і  Конституційним Судом.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2014 022 036