2014 022 008

 

Ситуація, що склалась в Україні та першочергові завдання профспілок було обговорено на засіданні Ради Федерації профспілок України, що відбулось в Києві 27 лютого. З доповіддю з цього питання перед членами Президії виступив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

 На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять людей, які загинули під час загострення протистояння в Україні.

 Під час обговорення було зазначено, що внаслідок масових народних виступів в Україні оновлюється влада. Держава і суспільство стали на шлях демократичних перетворень. У ході дискусії члени Ради відзначили, що ФПУ та її членські організації упродовж останніх трьох місяців діяли в умовах високої громадської активності. ФПУ оперативно реагувала на події та суспільно-політичні виклики. Президія ФПУ засудила силові дії влади проти учасників Євромайдану та закликала до врегулювання конфлікту мирним шляхом.

 На жаль, влада, намагаючись зберегти себе, пішла на кровопролиття, наслідком якого стали людські жертви й численні каліцтва. Члени Ради поділяють біль втрати постраждалих та сімей загиблих і вважають, що винні у цьому посадові особи мають понести повну відповідальність згідно із законом.

 Президія ФПУ робила все можливе, аби не допустити протистояння між членами профспілок за політичними вподобаннями та штучно інспірованим поділом окремими безвідповідальними політиками України на «схід» та «захід». У цих непростих умовах Федерація, її членські організації, попри заборону судом перебування в Будинку спілок керівників і штатних працівників, не припиняли своєї діяльності.

 Однією з важливих причин масових виступів стала несправедливість, зокрема, несправедливий розподіл результатів праці, заниження ціни праці, дискримінаційні умови оплати в бюджетних галузях, бідність серед працюючих, масштабне молодіжне безробіття, тотальна корупція в органах влади викликають масове невдоволення людей і потребують невідкладного адекватного реагування на всіх рівнях. Рада ФПУ заявила, що підтримує дії зі стабілізації політичної та соціально-економічної ситуації, забезпечення прав і свобод громадян, відновлення миру і спокою в суспільстві.

 Водночас члени Ради заявили, що діяльність самих профспілок потребує глибокої модернізації, переосмислення місця й ролі в громадянському суспільстві, реалізації своїх захисних функцій, прав і повноважень.

 

                                         Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2014 022 031

 

2014 022 065