IMG 7675 01

Зарплата громадян України сьогодні щонайменш в два рази, а в середньому в 5-15 разів менш ніж в сусідніх країнах за абсолютно однакову працю. Про це заявив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Більш того, зазначив він, бізнес закладає на заробітну плату лише 7-8 відсотків від загальних затрат. А це в 3-5 разів менш ніж в європейських країнах. На його думку, підвищення зарплати вдвічі-втричі абсолютне є спроможнім для держави та бізнесу і це є основною із головних вимог профспілок.

«Зрозуміло, якщо є така ганебно низка заробітна плата, відповідне є ганебно низкою пенсійне забезпечення наших ветеранів, - сказав далі заступник Голови ФПУ. - Вкрай неприйнятною є заборгованість із заробітної плати. Ми маємо 150-250 тисяч працівників щомісяця, які мають проблеми із своєчасною виплатою зарплати. В результаті ми маємо український феномен поширення бідності серед працюючого населення. Ми запропонували нової владі провести діагностику соціальних хвороб. Про це ми розповіли Міністру соціальної політики Людмилі Денісовій. Ми пропонуємо визначити зони соціальної несправедливості, дискримінації в сфері праці і якнайшвидше сформувати «дорожню карту» подолання цієї несправедливості. Повноцінний соціальний аудит в країні є вкрай необхідним для будівництва нової соціально справедливої країни».

«Ми звернули увагу на те, що неможна формувати соціальну політику на так званому прожитковому мінімуму, який був сформований у голодному 2000 році, - підкреслив Сергій Кондрюк. - Профспілки пропонують базувати розрахунки всіх соціальних стандартів на раціональному споживчому бюджеті, враховувати і потреби сім’ї. Безперечно, на цьому має базуватись і мінімальна заробітна плата, яка має враховувати всі податки. Ми говоримо про те, що сьогодні заробітна плата має бути такою, щоб людина могла би оплатити абсолютно всі потребі, необхідні для життєдіяльності і нарешті інвестувати в українську економіку, будівництво житла, охорону здоров’я».

Сергій Кондрюк наголосив на тому, що ФПУ пропонує широкий спектр реформування системи оплати праці, де заробітна плата має бути основним інвестиційним заходом для розвитку соціальної держави і виходу із сучасної кризи. «Ми жорстко ставимо питання необхідності подолання такого антисоціального, антиконституційного явища як заборгованість із заробітної плати, - сказав представник ФПУ. – Ми власне пропонуємо три речі, які допоможуть вирішити цю проблему назавжди.

Перше – ми маємо примусити наших роботодавців на активно працюючих підприємствах не користуватись заробітною платою як фактично безкоштовним кредитом. Для цього  пропонуємо запровадити економічні санкції до роботодавців і економічний захист до працівника. У разі затримки зарплати працівник має отримати таку компенсацію як роботодавець взяв би гроші в банку і мав би повертати.

Друге -  коли підприємство є фактичним банкротом і не має фактично ресурсів, це має бути шлях запровадження державної гарантійної допомоги, яка має повертати працівнику заборговану зарплату за рахунок механізму страхових внесків. Безперечно, тут маємо використовувати механізм трудових спорів. При цьому людина має мати можливість не чекати дотацій від держави, а заробити себе хоча би на мінімальну пенсію. А для цього мінімальна зарплата має бути 2600 гривень.

Трете – зараз у ЗМІ обголюється тема щодо готовності нової влади виконати будь-які вимоги МВФ. Міністр соцполітики спростувала під час нашої зустрічі цю тезу. Вона сказала, що зараз йде «зондування» Фондом готовності України сприйняти цей кредит. Але в пресі поширювались вислови високо посадовців, де вони заявляли про готовність безперечно виконувати всі вимоги МВФ. ФПУ категорично виступила проти такої позиції. Зокрема це стосується питання ціни на газ. Проте постає запитання: а чому проголошується відкритість, необхідність громадського контролю, публічного обговорення і у той же час цей принцип у даному разі не працює? Вважаю, суспільству пора дати відповідь запитання: куди ділось національне багатство – газ вітчизняного видобутку. Яким чином певні клани, які сидять на газової трубі або на газових свердловинах, стають мільярдерами? У той же час чомусь треба підвищувати тарифи для населення? Можливо і потрібне проводити непопулярні реформи, але ці реформи мають бути прийняти суспільством, вони мають бути зрозумілими населенням України. Така принципова позиція Федерації профспілок України і ми будемо її відстоювати на всіх рівнях».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ