8unian 337314

Федерація профспілок України вкрай стурбована безапеляційністю нових чиновників про готовність виконати всі умови Міжнародного валютного фонду при наданні кредиту Україні та ухиленням від обговорення цих важливих питань із суспільством.

З вуст високопосадовців звучить про наміри Уряду підвищити ціни і тарифи на газ для населення та здійснити інші «непопулярні» заходи для отримання грошей від МВФ.

Безперечно, що у ситуації, в якій перебуває економіка і соціальна сфера України, міжнародна фінансова допомога дуже важлива. Однак громадяни України мають зрозуміти, чому за таку допомогу їм слід більше платити за газ українського видобутку, об`єми якого перевищують потреби населення в ньому.

За оцінками експертів, газовидобувні підприємства і газотранспортні компанії, які добувають на території нашої держави дешевий український газ, отримують високі прибутки. Чому необхідно фактично примушувати громадян України за спекулятивними цінами купувати український газ?

Особливо неприпустимим і аморальним це є в умовах вкрай низького рівня заробітних плат та пенсій більшої частини українців.

Суспільство вимагає пояснень: хто видобуває цей газ, хто використовує це національне багатство, кому і за якою ціною реалізовується.

Профспілки відстоюють позицію, що газ вітчизняного виробництва повинен використовуватися виключно на потреби населення і ціна має бути прозорою на всьому ланцюгу від свердловини до кухні споживача.

Вимогою часу є системне перезавантаження роботи Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" - монополіста з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України, який із року в рік був штучно збитковим. Це питання має бути взяте під жорсткий громадський контроль.

Профспілки категорично проти перекладання на населення втрат через застарілі низькоефективні технології, нецільові витрати енергетичних підприємств, застосування тіньових і корупційних схем, неефективну організацію виробництва та невиправдані збитки при транспортуванні.

Наголошуємо, підвищення тарифів на енергоносії призведе до зростання енергетичної бідності серед населення та ще більшого погіршення якості життя громадян.

В умовах відновлення суспільно-політичної стабільності будь-які рішення, які можуть негативно позначитися на рівні життя населення, мають бути максимально прозорими, обґрунтованими та супроводжуватися упереджувальними заходами соціального захисту населення і, безперечно, таким рішенням має передувати широке громадське обговорення.

Саме за активної підтримки громадян профспілкам вдалось в свій час домогтись запровадження диференційованих тарифів для населення: при економному споживанні газу ціна стала мінімальною, а для багатих, для обігріву басейнів та палаців – максимальною. Такий принцип, в умовах глибокого майнового розшарування, є справедливим і його відміна не допустима.

Закликаємо Кабінет Міністрів України та МВФ до відкритого діалогу з громадськістю, у тому числі з профспілками та незалежними експертами.

Федерація профспілок України застерігає новий Уряд України щодо хибності застосування у роботі старих підходів та штампів, та наголошує на необхідності приймати виважені рішення, з питань, які безпосередньо стосуються рівня життя населення. Врешті – решт не Уряду, а саме населенню доведеться розраховуватися за його позиками!

Відповідную позицію направлено:

- до Кабінету Міністрів України;

- до Представництва Міжнародного валютного фонду України.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту

апарату ФПУ