original 1

 

Актуальні питання вжиття антикризових заходів та забезпечення стабільності у державі розглянуто під час засідання Кабінету міністрів України 19 березня. Про це поінформував В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, який представляє профспілкову сторону на засіданнях Уряду.

Серед питань, які найбільше зацікавили профспілки, зазначив він, було питання, пов’язане із внесенням змін до законодавства про оподаткування. «Оскільки Уряд веде пошук додаткових джерел надходження коштів до Державного бюджету для забезпечення своєчасності соціальних виплат, це питання зараз найважливіше, - зазначив профспілковий лідер. – Скоріше за все, будуть і непопулярні пропозиції, які стосуються оподаткування діяльності бізнесу в різних сферах. Можна передбачити реакцію на це бізнесу. Разом з цим, судячи по матеріалам, які були надані, існують і так звані «зони недоторканності» в оподаткуванні монополій».

Григорій Осовий наголосив, що увагу профспілкової сторони, звичайно, привернув проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування процентів та дивідендів». «Як відомо цим питанням Федерація профспілок України займається вже давно і ми неодноразово привертали увагу і Уряду, і парламенту до того, що існує несправедливість у оподаткуванні, - підкреслив В.о. Голови ФПУ. – Якщо трудові доходи зараз оподатковуються за ставкою 15–17 відсотків, то доходи від капіталу в вигляді відсотків від розміщення вкладів на депозитні рахунки взагалі не оподатковуються. Ми вважаємо, що в системі оподаткування повинна бути соціальна справедливість. Ця проблема була порушена державними органами і з 1 січня 2015 року мала вводитись ставка у розмірі 5 відсотків, але оподаткування капіталу знов було б втричі меншим ніж оподаткування на трудові доходи, заробітну плату. Урядом було прийнято рішення застосувати ставку податку на пасивні доходи таку, як і на трудові, тобто 15 відсотків, а також, щоб цей закон почав діяти з 1 квітня поточного року. Це бачиться, як одне з джерел поповнення бюджету».

Говорячи про соціальну сторону рішення Уряду, Григорій Осовий підкреслив, що це питання ФПУ неодноразово ставили перед Міжнародною організацією праці. «Думка Прем’єр-міністра про те, що не оподаткованим може бути депозит в розмірі до 50 тисяч гривень, мотивується тим, що понад 90 відсотків громадян країни мають середній розмір суми депозитів, яка не перевищує цієї суми, - зазначив він. – Таке рішення відповідає позиції профспілок, про те, що запровадження диференційованих підходів є справедливим. Стосовно депозитів, це фактично збереження громадян, які накопичуються роками».

Під час засідання Кабміну Григорій Осовий запропонував ввести дві шкали щодо оподаткування. Зокрема, оподатковувати загальну суму депозитів, яких у громадянина може бути декілька, у розмірі, який відповідає гарантуванню вкладів фізичних осіб, тобто 200 тисяч гривень сукупно. А ось податок на відсотки від дивідендів, на його думку, можна було б збільшити. Адже це є вкладення у бізнес.

«Таким чином, профспілки висловили свою позицію щодо захисту вкладників, бо природа заощаджень зовсім інша ніж дивідендів, - сказав Григорій Осовий. - Тим самим вони ще раз показали, що відстоюють соціальну справедливість на всіх рівнях. Доречи, Міністр фінансів України Олександр Шлапак запевнив, що ці пропозиції будуть враховані».

Водночас важливим питанням, яке розглянув Уряд, - це створення урядових комітетів. «Вже прийнято рішення про створення 4 урядових комітетів, - зазначив він. – Єдине, що в їх складі не було визначено представництво з боку профспілок та роботодавців. Хоча на минулому тижні Уряд, розглядаючи постанову про внесення змін до Регламенту Кабінету міністрів прописав, що в їх складі мають бути представники Спільного представницького органу профспілок. Я про це сказав, і Прем’єр-міністр наголосив, що це неодмінно буде зроблено. Буде записано представництво бізнес-кіл, громадських організацій».

На засіданні Уряду також обговорено інші актуальні питання соціально-економічного розвитку України.

Наступне засідання Кабінету міністрів відбудеться у суботу, 22 березня. На ньому планується розглянути програму діяльності Кабміну «Сто днів – сто кроків Уряду», до якої у профспілок є більш ніж 20 зауважень. Сподіваємось, що наші зауваження та пропозиції будуть враховані».

«Це буде лише попередній розгляд, - підкреслив Григорій Осовий. – Тому ми сподіваємось, що наші зауваження та пропозиції будуть враховані, вони стосуються багатьох питань, які турбують сьогодні простих людей. Це ціни і тарифи, проблеми соціального страхування, пенсійне забезпечення тощо.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ