14

 

26 квітня цього року виповнюється 28 років з того часу, коли світ сколихнула одна з найжахливіших в історії людства техногенна та екологічна катастрофа – вибух четвертого реактора на Чорнобильській атомній електростанції.

У зоні радіаційного забруднення тоді опинилися сотні населених пунктів, постраждали сотні тисяч громадян. До ліквідації наслідків аварії залучили велику кількість людей різного фаху та соціального стану: військових, шахтарів, науковців, водіїв, медиків. 

Відлуння Чорнобиля з часом набуло нового соціального забарвлення. За після аварійні роки державою було сформовано відповідне законодавство, встановлено правові соціальні гарантії, запроваджено державні програми, спрямовані на задоволення інтересів постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Проте для їх виконання держава жодного року не виділяла достатніх коштів.

Через низький рівень фінансування залишаються невиконаними державні програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, скорочуються програми оздоровлення, медичного, пенсійного забезпечення постраждалих, а також забезпечення цих осіб житлом. Не задовольняються в повному обсязі норми щодо розмірів компенсацій, пільг та інших видів допомоги для постраждалих.

Котрий рік поспіль призупиняється дія положень чинного законодавства, які стосуються встановлення низки пільг відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Шлях «ручного управління» розмірами соціальних виплат чорнобильцям лише викликає різке зростання соціального напруження серед постраждалих від Чорнобильської трагедії.

В умовах сьогодення – спустошена державна казна, історичний мінімум золотовалютного резерву, колосальний зовнішній борг, економічний бойкот зі сходу, обтяжений агресією Росії в Криму – є наміри Уряду щодо перегляду видатків Державного бюджету України на 2014 рік.

Розуміючи вкрай складну ситуацію в державі, все ж закликаємо Уряд не допустити зниження основних соціальних гарантій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Федерація профспілок України:

закликає органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зробити все можливе для гарантування належного соціально-економічного захисту громадян, постраждалих у результаті Чорнобильської катастрофи, а також забезпечення персональної відповідальності посадових осіб за порушення прав чорнобильців;

звертається до керівників підприємств, державних і комунальних установ, громадських організацій з проханням надати підтримку громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, при можливості допомогти у вирішенні соціально-побутових, житлових, медичних питань, працевлаштуванні;

рекомендує членським організаціям ФПУ максимально використовувати можливості соціального діалогу для вирішення проблем соціального захисту потерпілого населення, домагатися включення до галузевих, регіональних угод, колективних договорів зобов’язань щодо надання постраждалим допомоги, спрямованої на поліпшення умов їхнього життя, відновлення здоров’я.

 

 

Переконані, що в нинішніх умовах перезавантаження влади ми спільно маємо зробити усе можливе для забезпечення гідних умов життя

героїв Чорнобиля!

 

 

 

Президія Федерації

профспілок України