74 main

На ім’я в.о. Голови ФПУ Г.В.Осового надійшов лист від Голови Об’єднання профспілок Харківської області С.А.Тесленка з проханням наполегливо обстоювати на всіх рівнях позицію профспілок щодо відкритості бюджетного процесу 2015 року, а також необхідності спільної участі сторін соціального діалогу у процесі визначення Основних напрямів бюджетної політики на наступний рік, що визначено відповідною постановою Президії ФПУ.

У листі повідомляється наступне: «23 квітня 2014 року відбулося засідання Ради Об'єднання профспілок Харківської області «Про підсумки роботи Об'єднання профспілок Харківської області щодо виконання рішень XXVI Конференції ОПХО, VI З'їзду ФПУ і Цільових програм у 2013 році та завдання на 2014 рік», на якому відмічено, що Об'єднання профспілок Харківської області проводило цілеспрямовану роботу щодо недопущення погіршення ситуації у сфері соціально-трудових відносин, праці та зайнятості членів профспілок області.

Внаслідок спільних зусиль сторін соціального діалогу всіх рівнів у 2013 році:

- зросла середньомісячна заробітна плата штатних працівників області на 8,1% і склала 2975 грн.;

- скорочені борги з виплати заробітної плати на 14,4 млн. грн.

- зріс рівень зайнятості населення з 61,2 % до 61,5 %;

- знизився рівень безробіття, визначений за Методологією МОТ, на 0,3%;

- проведено навчання 265 представників профспілок з питань охорони праці.

Однак, критична ситуація, яка виникла у державі, призвела до економічної нестабільності та спаду виробництва у більшості трудових колективів.

Так, у 2013 році відбувалося щомісячне скорочення обсягів виробництва до відповідного періоду 2012 року; 36,3 % підприємств отримали збитки на суму 4,5 млрд.грн.

У 2014 році ситуація тільки погіршується. Обсяг виробництва у І-му кварталі скоротився на 3,2%, борги з виплати заробітної плати зросли на 78% і складають за даними моніторингу станом на 1.04.2014 -132 млн. грн.

Зросла чисельність працівників, які з економічних причин були переведені на роботу в умовах неповного робочого дня (тижня) або на неповну ставку.

Майже на 10 тис. збільшилась чисельність осіб, які знаходяться на обліку у службі зайнятості, навантаження на 1 вільне робоче місце - з 7 до 8 осіб.

В цих умовах Урядом прийняті антикризові заходи без участі соціальних партнерів, без урахування позиції профспілок, з грубим порушенням законодавства України та Генеральної угоди. «Заморожування» оплати праці, пенсій, зростання тарифів на житлово-комунальні послуги та цін на більшість продовольчих і промислових товарів тільки погіршать економічне становище працівників.

У зв'язку погіршенням життєвого рівня населення пропонуємо ініціювати внесення змін в законодавчі акти, якими регулюється питання індексації доходів у зв'язку з ростом цін, щодо збільшення базі індексації: наприклад до двох прожиткових мінімумів або до рівня заробітної плати, яка дає право на податкову соціальну пільгу (у 2014 році - 1710 грн.)

Члени Ради ОПХО вважають вкрай необхідним відновити переговори з укладання нової Генеральної угоди, в якій обов'язково передбачити конкретні, а не декларативні, зобов'язання щодо наповнення Державного бюджету не за рахунок скорочення соціальних виплат, заробітної плати працівників бюджетної сфери, а запровадження жорсткого контролю за витрачанням бюджетних коштів, введенням податку на багатство та розкіш, легалізацію трудових відносин та ін.», - підкреслюється у листі до в.о. Голови ФПУ.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ