2013 031 006

Важливі питання соціально-економічного захисту людини праці та пенсіонерів, а також основні напрями розширення та поглиблення співпраці Федерації профспілок України і законодавчої гілки влади обговорили під час зустрічі 15 лютого Голова ФПУ Юрій Кулик і Голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич. У зустрічі взяли участь заступники Голови ФПУ Григорій Осовий, Сергій Кондрюк, Сергій Українець.
На початку розмови Юрій Кулик висловив впевненість у тому, що співпраця профспілок і такого важливого для захисту законних прав та інтересів людини праці і пенсіонерів Комітету ВР буде сприяти вирішенню актуальних і болючих проблем, які турбують сьогодні простих людей.
«Ми зі свого боку готові брати активну участь у роботі Комітету щодо розробки необхідних для поліпшення життя наших співгромадян законопроектів, підтримувати дії народних депутатів, спрямовані на відстоювання соціально-економічних інтересів громадян», - заявив Голова ФПУ.
Валерій Сушкевич подякував профспілки за ініціативу проведення такої зустрічі. «Ми бачимо добрі перспективи нашої співпраці у питаннях соціального захисту працюючих та тих, хто знаходиться на пенсії». - наголосив він.
Говорячи про проблеми та недоліки пенсійної реформи, Валерій Сушкевич підкреслив: «Головним чинником пенсійної реформи, на наш погляд, повинно бути наповнення бюджету Пенсійного фонду не за рахунок підвищення пенсійного віку для жінок та інших «ноу-хау», а завдяки детінізації економіки, легалізації заробітних плат. Реформа – це, перш за все, системність. Це стосується і нашої спільної роботи. Ми бачимо нашу співпрацю у системному покращенні законодавства для людини праці. Від цього залежатиме подальший добробут кожного пенсіонера».
Юрій Кулик та Валерій Сушкевич обговорили також напрями подальшої співпраці. На їх думку, це може бути, наприклад, спільна праця з проведення Пенсійної реформи та подальшому реформуванню системи пенсійного забезпечення. При цьому профспілки пропонують запровадження справедливого механізму зростання пенсій, зацікавленості громадян у розвитку цієї системи та їх впевненість у забезпеченні своєї старості, соціальної справедливості при обчисленні та виплати пенсій для різних категорій працівників, стабільного функціонування та прозорість пенсійної системи.
Під час зустрічі було обговорено також низку питань, які турбують зараз як пенсіонерів, так і тих, хто готується до пенсії. Так, профспілки пропонують законодавчо забезпечити у 2013 р. перерахунок пенсій, призначених до 31 грудня 2008 р., з урахуванням показника середньої заробітної плати в країні за 2008 рік. З 2014 р. забезпечити періодичний в 1-2 роки перерахунок пенсій з урахуванням нового показника середньої заробітної плати (за 2009, 2010, 2011 тощо). Підготувати та внести зміни до законодавства, якими передбачити збільшення щорічного підвищення пенсій з 20% до 50-60% темпів зростання середньої заробітної плати в країні.
Профспілки також пропонують удосконалити порядок індексації пенсій, внести зміни до Закону України «Про індексацію доходів громадян», передбачивши збільшення суми пенсійних виплат, що підлягають індексації до двох розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян), змінити порядок обчислення пенсій по інвалідності та у разі втрати годувальника у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та профзахворюванням
Співрозмовники дійшли спільної думки щодо недоцільності та небезпечності передачі функцій адміністрування Єдиного соціального внеску від Пенсійного фонду новоствореному Міністерству доходів і зборів. Юрій Кулик та Валерій Сушкевич вважають, що неможна порушувати існуючу систему персоніфікації страхових внесків у Пенсійному фонді та систему нагляду за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, що здійснюється Мінсоцполітики.
Як підкреслив Юрій Кулик, профспілки виступатимуть проти наміру перетворити систему ЄСВ у систему єдиного страхового податку, оскільки такий крок йтиме у супереч вимогам статті 46 Конституції України і фактично ліквідуватиме систему загальнообов'язкового державного соціального страхування, що охоплює близько 14 млн. працюючих та членів їх сімей.
Чимало уваги під час бесіди було приділено питанням забезпечення соціально-економічних прав інвалідів. Сторони домовились розвивати та поглиблювати співпрацю і в цьому важливому питанні. Наголошувалось, що в Україні після встановлення інвалідності тільки четверта частина інвалідів продовжує працювати, що є низьким показником серед інших країн. Потрібно розробити нову державну програму професійної реабілітації та зайнятості інвалідів, вживати заходів до збільшення зайнятості серед інвалідів.
«Нас надихає на новий рівень співпраці з профспілками сьогоднішня зустріч, - сказав Валерій Сушкевич. – Ми бачимо у профспілках надійного партнера у справі захисту соціальних прав пенсіонерів, ветеранів, інвалідів».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 031 002