c391691680bfd966d5cb41030b9930ed

Сьогодні народні депутати України у першому читанні розглядатимуть законопроект про ринок землі.

А напередодні, 11 листопада, у Києві, у Будинку профспілок відбулась зустріч керівників членських організацій ФПУ з представниками громадських організацій фермерів та аграріїв на тему: «Міфи та стереотипи ринку землі».

Голова Громадської спілки "Аграрний союз України" Геннадій Новіков і Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак розповіли про позицію членів їхніх організацій щодо запланованого скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

IMG 9676

На їхнє переконання, запровадження на даному етапі ринку землі призведе до того, що її скуплять іноземці або ті особи, які володіють коштами, але не займаються безпосередньо сільським господарством. Проте, українські сільгоспвиробники поки що не мають таких коштів, щоб викупити землі, які вони обробляють, тому мораторій на продаж сільгоспземель потрібно продовжити на 5 років - до розроблення й прийняття законодавчих актів в інтересах народу України.

Аграрії вважають, що закони мають гарантувати викуп селянських паїв державою або територіальними громадами за справедливою ціною. Натомість доступ іноземців до купівлі української землі призведе до вкрай негативних наслідків, аж до безповоротної втратити українцями своєї землі.

IMG 9717

Сьогодні під стінами ВР представники об’єднань фермерів і аграріїв виступають проти законопроєкту №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”. Вони вимагають від влади безумовного виконання Конституції України в частині гарантованого захисту та збереження права власності на землю за Українським народом.

У разі порушення конституційного права народу України вони закликають усіх небайдужих до загальнонаціональних акцій на захист рідної землі, своєї честі і гідності.

IMG 9703

Нагадуємо, що вчора, 11 листопада, розпочалась всеукраїнська акція протесту «Ні безвідповідальному продажу землі!». Тисячі членів громадських об’єднань аграріїв спільно із селянами, які працюють у агропромисловому секторі, перекрили майже 2 десятки доріг всеукраїнського та міжнародного значення, виступаючи проти земельного ринку та доступ до української землі іноземців,

Того ж дня Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до нації запропонував винести питання продажу землі іноземцям на всеукраїнський референдум. Він запевнив, що між першим та другим читанням до проекту закону про ринок землі внесуть правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть тільки українські громадяни та українські компанії.

IMG 9715

IMG 9709