УКР

 

Вперше в історії профспілкового руху України Федерація профспілок України ініціювала проведення всеукраїнського референдуму із зверненням до Президента України Петра Порошенка та Кабінету Міністрів України під гаслом: «Ми закликаємо до гідного життя для українського народу!».

 

З текстом звернення можна ознайомитися тут.

 

Тому, хто згоден з цим зверненням, пропонуємо його підписати з метою передачі Главі держави та Уряду. 

 

Ми попросили прокоментувати цю профспілкову ініціативу В.о. Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

 

- Ідея проведення такого референдуму викликана актуальністю та гостротою проблем, які виникають перед народом України, і тим, що згідно з Конституцією України, саме народ є носієм влади, - зазначив Сергій Кондрюк. – Всі посилаються на голос народу, особливо політики, коли вони намагаються попасти до Верховної Ради. У нас є безліч нормативних документів про референдуми і про те, як їх проводити, але на практиці все це залишається тільки на папері. Шукаючі ефективні шляхи, як дізнатися думку опитування спілчан, ми вирішили провести інтернет-опитування, яке певним чином можна прирівняти до референдуму.

Перший всеукраїнський профспілковий референдум ми проводимо з дуже важливого та гострого питання: якою мати бути мінімальна заробітна плата у 2015 році?

 

Пояснюючи, чому була обрана саме ця тема, В.о.Голови ФПУ наголосив на тому, що це викликано підготовкою проекту Держбюджету на наступний рік. Згідно з українським законодавством, основний фінансовий документ країни має формуватися на соціальних стандартах.

І одним з них є мінімальна заробітна плата.

 

- Ми вважаємо, що держава має зробити все, щоб працююча людина не була жебраком і мала можливість задовольняти хоча б мінімальні власні потреби, а також сплатити податки та внески до соціальних фондів, мати кошти для підтримки непрацездатних членів родини, - це і є створення належного рівня мінімальної заробітної плати, - підкреслив Сергій Кондрюк. -  За нашими розрахунками, мінімальна заробітна плата мала б перевищувати 4 тисячі гривень. Але ми розуміємо, що країна зараз перебуває у складній ситуації.

Втім, позиція Федерації профспілок України досить чітка: мінімальна заробітна плата повинна забезпечити людині  хоча б мінімальну пенсію. Щоб це відбулося, мінімальна зарплата в 2015 році має бути щонайменш на рівні 3093 грн. Це створить можливість працюючій людині купувати вітчизняну продукцію, а державі - створювати нові робочі місця.

Ми привели всі наші аргументи і докази представникам влади і роботодавців, але вони вперто не хочуть платити українцям зарплати, які мають платитися відповідно до Конституції. Для того, щоб знайти додатковий аргумент, ми, власно, і проводимо цей національний профспілковий референдум.

Якщо члени профспілок нас підтримують і ми назбираємо 100 000 голосів підтримки, я сподіваюсь, що це буде вагомим важелем  у подальших перемовинах на рівні Уряду і новообраного Президента України, який за Конституцією є гарантом законних прав громадян.    

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ