1417705540 1 

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2014 року №267 “Про реорганізацію деяких казенних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики” було прийнято рішення реорганізувати Тернопільське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство шляхом його приєднання до Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування.

 

Ліквідація на території Тернопільської області казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства як юридичної особи необґрунтовано і несправедливо поставила б нашу область в нерівні умови в порівнянні з іншими щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, у тому числі постраждалих внаслідок бойових дій на Сході України, дітей-інвалідів та окремих категорій населення.

                 Після попередження працівників підприємства про можливе наступне вивільнення, в колективі підприємства створилась напружена обстановка, люди почали хвилюватись про свою подальшу долю.

Під час перебування в Тернополі заступника голови Федерації профспілок України Євгена Драп’ятого було обговорено питання участі Федерації профспілок України у вирішенні питання про недопущення ліквідації названого підприємства.

Обласною організацією профспілки звернення було направлено Голові Федерації профспілок України Осовому Г.В.

                 За зверненням первинної профспілкової організації підприємства з метою захисту працівників підприємства та інвалідів, що користуються послугами підприємства, Тернопільська обласна організація Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», Тернопільська обласна організація профспілки працівників соціальної сфери України, Тернопільське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Спілка інвалідів Чорнобиля та інші організації направили листи Голові Тернопільської обласної державної адміністрації, Міністерству соціальної політики України, Голові парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерію Сушкевичу з проханням не допустити ліквідацію Тернопільського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства як юридичної особи і не приєднувати його до Львівського казенного підприємства.

                   Це питання обговорювалось і на засіданні Круглого столу у місті Києві, в якому прийняв участь і голова Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Сиротюк.

                   З ініціативи Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України була проведена зустріч з Міністром соціальної політики України Павлом Розенком, на якій було обговорене дане питання.

                   В результаті спільнопроведеної роботи, досягнення порозуміння питання вирішено на користь Тернопільського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства та інших казенних підприємств, що належать до сфери управління Мінсоцполітики.

                   Кабінет Міністрів України постановою від 31 березня 2015 року №162 скасував постанову Кабінету Міністрів України від 17 липня 2014 року №267 «Про реорганізацію деяких казенних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики».

                    Колектив підприємства щиро вдячний усім за вирішення важливого питання діяльності Тернопільського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства.

 

Довідково:

Історія Тернопільського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства розпочалася з далекого повоєнного 1945 року. У зруйнованому місті Тернополі відкривається майстерня по виготовленню дерев’яних протезів, щоб хоч якось вирішити проблему сотень покалічених війною людей.    

Сьогодні Тернопільське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство є провідним спеціалізованим суб’єктом господарювання у Тернопільській області та відповідно до покладених на Мінсоцполітики завдань забезпечує реалізацію соціальних гарантій інвалідів, дітей-інвалідів та інших вразливих категорій населення.

   Зокрема, підприємство відповідно до своїх статутних завдань забезпечує уразливі та малозахищені верстви населення протезно-ортопедчними виробами та ортопедичним взуттям, здійснює безкоштовну доставку технічних та інших засобів реабілітації до інвалідів, надає послуги з їх післягарантійного ремонту та виконує інші соціально значущі функції для максимального задоволення потреб інвалідів.

              В підприємстві діє медичне стаціонарне відділення , в якому проходять лікування і адаптацію інваліди, яким надаються послуги з первинного та складного протезування.

             За період з 2006 року до 2014 року за результатами звітного року підприємство жодного разу не спрацювало збитково.

   Підприємство мобільне та швидко реагує на зміни в умовах ринкових відносин. Воно спроможне самотужки здійснити заходи, спрямовані на жорстку економію грошових і паливно-енергетичних ресурсів та модернізацію, при цьому залишаючись рентабельним.

   В умовах сьогодення питання забезпечення протезно-ортопедичними виробами, враховуючи події, які мають місце на сході України, є ще більш актуальними та першочерговими для оперативного та безумовного вирішення.

Підприємством ведеться співпраця з військовими шпиталями міст Києва та Дніпропетровська щодо протезування (ортезування) учасників АТО після проходження ними реабілітаційного періоду.

Підприємством також надаються консультації окремим бійцям АТО з питань протезування і ортезування.

На підприємстві готові до надання протезно-ортопедичних послуг всім незахищеним верствам населення, у тому числі особам, які зазнали ушкоджень в результаті бойових дій.

Запропонована реорганізація могла би призвести до невідворотних негативних наслідків, зокрема наступних :

- порушення цілісної матеріально-технічної бази, що знаходиться на балансі підприємства як юридичної особи, ускладнити і відтермінувати виконання замовлень найменш захищених верств населення, ускладнити створення умов для усунення обмежень життєдіяльності інвалідів, відновлення і компенсації їх порушених або втрачених здібностей до побутової, професійної та соціальної адаптації;

- втрати робочих місць інвалідами, які працюють на підприємстві і мають дуже вузьку спеціалізацію в протезно-ортопедичній галузі, унеможливити їх працевлаштування в межах області;

- зменшення чисельності спеціалістів, які мають відповідний високий професійно-кваліфікаційний рівень;

- втрати можливостей людей з особливими потребами щодо безпосереднього вирішення питань з відповідальними особами на місцях, які можуть оперативно відреагувати на проблему індивідуального особливого підходу до підбору технічних та інших засобів реабілітації, надання їм невідкладної протезно-ортопедичної допомоги;

- виникнення соціального напруження в суспільстві в частині вирішення соціально-значимих питань.

                                                                                                                                   

                                                         Тернопільська обласна організація профспілки

                                                           працівників соціальної сфери України