1

 

29 вересня на території Бурштинської теплоелектростанції відбулася акція протесту. В ній взяло участь кілька сотень працівників, які виступають за достойну оплату праці та виконання соціальних зобов’язань перед ними та членами їхніх сімей. Із-за специфіки теплоенергетичної галузі люди висловлювали своє невдоволення в обідній час. Під час протесту працівники вистукували касками об асфальт, а ті, яких не впустили за ворота, підтримували колег гучними оплексами й криками.

«Чому наші чоловіки масово звільняються з роботи і їдуть шукати кращої долі у світи? І де той обіцяний соціальний захист, прописаний в колективному договорі і договорі-купівлі акцій БуТЕС ахметовською компанією ДТЕК? Чому наша дирекція стоїть осторонь проблем підприємства і закриває очі на проблеми своїх працівників? Ми просимо достойного життя з можливістю жити, а не виживати…» – йдеться у сповіщенні про акцію.

Голова профкому Бурштинської ТЕС Руслан Карвацький розповів, що умови праці погіршилися з 2012 року – часу входження електростанції до складу ПАТ «ДТЕК Західенерго». За його словами, оплата праці робочого персоналу недооцінена, не відповідає чинному законодавству, також не виконується домовленість щорічного підвищення зарплати до умов колдоговору на 25 %. Словом, керівництво не дотримало жодної з обіцянок та вимог про підвищення заробітних плат, про яке йшлося у 2012 році відповідно до умов купівлі-продажу ПАТ «ДТЕК Західенерго», при тому, що рівень інфляції в останні роки зріс до 85 %. Коли на підприємстві трудилося 3 тисячі працівників, воно не було збитковим, а нині працює 2 тисячі, і прибутки ТЕС знизилися.

Тож метою протестних акцій є виконання вимог протоколу профкому та ініціативної групи про підвищення зарплати на 100 %; повернення оплати оздоровчих працівникам при наданні відпустки та надбавки за стаж роботи в енергетиці; забезпечення повної чисельності персоналу Бурштинської ТЕС згідно штатного розпису до рівня 2015 року; виконання Колективного договору адміністрацією та інвестиційних зобов’язань ДТЕК Холдінгз Лімітед, передбачених договором купівлі-продажу.

Протестувальники запевнили, що мають намір продовжувати акції протесту доти, поки до їхніх вимог не дослухається керівництво ДТЕК.

Того ж дня директор Бурштинської ТЕС Андрій Шувар зустрівся з представниками ініціативної групи та профспілковим комітетом станції і обговорив питання, що хвилюють її працівників. Справа лишається за малим – ці питання вирішити.

 

Тарас Гросевич, редактор газети

Ради профспілок Івано-Франківської області

«Єдність»

 

 

 2

 

Використано фото з сайту 0342.ua