DSC 0574

 

 

18 січня 2017 року Об'єднання профспілок Харківської області провело плановий щомісячний семінар для профспілкового активу за темою «Новації в нарахуванні та оподаткуванні заробітної плати в 2017 році».

В семінарі прийняли участь Даценко В.Ю. - начальник відділу адміністрування податків і зборів фізичних осіб ГУ ДФС у Харківській області, Маковецька Л.Г. - завідуюча відділом бюджетної політики управління ринку праці департаменту захисту соціально-економічних прав ФПУ, Гриценко Н.О.- завідуюча відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО.

Відкриваючи семінар Гриценко Н.О. проінформувала про прийняття протягом грудня 2016 року низки законодавчих актів у сфері оплати праці, зокрема закони України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№1774-VIII від 06.12.2016 р.) та «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (№1801-VIII від 21.12.2016 р.)  та про зміну  мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року в розмірі - у місячному розмірі - 3200 грн.,  у погодинному розмірі – 19,34 гривні.

Також акцентовано увагу, що  мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці, та не може застосовуватися як розрахункова величина при визначенні посадових окладів та тарифних ставок. При цьому до мінімальної зарплати включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, за винятком доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. В порушення вимог п. 2.4 Генеральної угоди на 2016-2017 до цього часу невизначений розмір тарифної ставки робітника І розряду небюджетної сфери на 2017 рік.

Маковецька Л.Г. зазначила позицію ФПУ щодо збільшення мінімальної заробітної плати та оподаткування профспілкових організацій, як пріоритетних напрямів діяльності ФПУ.

Даценко В.Ю. проінформував учасників семінару про зміни в оподаткуванні доходів громадян у 2017 році. Ще раз акцентував увагу присутніх на сплату ЕСВ з суми заробітної плати не менш ніж мінімальна, навіть при неповній зайнятості штатних працівників.

Про не аби яку актуальність порушених під час заходу питань свідчило жваве обговорення і нової структури мінімальної заробітної плати, і порядку нарахування та оподаткування заробітної плати, і особливостей застосування податкової соціальної пільги, і новацій у податковій звітності профспілкових організацій та інших питань.

Учасники семінару обмінялися думками та проблемними питаннями при виконанні норм трудового законодавства, направили зауваження до ФПУ щодо їх розв’язання.

Гриценко Н.О.,

заввідділом ОПХО

 

DSC 0563

 

DSC 0593

 

 

 

DSC 0601

 

DSC 0597

 

DSC 0602