154

Починаючи з 2012 року не переглядався показник кошторисної заробітної плати працівників, задіяних у дорожньому та інших видах будівництва, що здійснюються за рахунок бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії.

Минулого року Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було розроблено відповідний Порядок визначення розміру кошторисної зарплати при обчисленні вартості будівництва, однак попри це рекомендований рівень заробітної плати встановлено не було.

За виключення індексації, рівень зарплати таких будівельників не змінюються упродовж уже п’яти років.

Затягування з боку Мінрегіону провокує численні проблеми в галузі – вартість будівництв визначається невірно, без врахування як індексації зарплат, так і необхідності їх більш серйозного підвищення в умовах економічної кризи та інфляційних процесів. Підрядні організації змушені скорочувати працівників, аби не працювати собі у збиток. Порушуються права будівельників на гідну оплату праці.

Команда захисту трудових і профспілкових прав Федерації профспілок організувала продуктивну зустріч голови Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України Володимира Вакуленка та народного депутата Сергія Рудика з метою спільного впливу задля врегулювання ситуації.

До міністра інфраструктури В. Омеляна та віце-премєр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖГК України Г. Зубка було направлено депутатські запити з проханням терміново переглянути та встановити економічно обґрунтований рекомендований рівень заробітної плати при визначенні вартості будівництв.

Людмила Литвиненко,

журнал "Курорти України"