image-0-02-05-3199f8e6c9fc26901ee0d3f987f806149afb406a9c0c8d0a9d314475649a5669-V

 

 

Нещодавно у Харківському професійному електротехнічному ліцеї відбулася зустріч із представниками Шведської профспілки електриків Elektrikerna та Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України в рамках реалізації міжнародного проекту з обміну досвідом.

До ліцею завітали представники Elektrikerna Девід Фернхед, Омбудсмен Шведської профспілки електриків Elektrikerna та Хенрік Хагберг, майстер виробничого навчання Шведського електротехнічного ліцею Ållebergsgymnasiet (http://allebergsgymnasiet.se/), у який згодом буде направлена перша проектна група.

Ідея обміну була започаткована ще у 2015 році Головою ЦК Профспілки будівельників України Василем Андреєвим та Нікласом Енстромом, Омбудсменом шведської профспілки Elektrikerna. Протягом року відбулося декілька зустрічей проектного комітету, одна з яких пройшла у м. Стокгольм у кінці листопада 2016 року, де було визначено дати візиту першої команди української сторони до Швеції. Вже у травні місяці група із 15-ти кращих студентів та майстрів виробничого навчання Харківського професійного електротехнічного ліцею відправиться у Фальчепінг, комуну що знаходиться на південному заході Швеції. В рамках проекту учасники матимуть можливість попрацювати на реальних будівельних об’єктах, побувати на екскурсії у Шведському електротехнічному ліцеї, де українська команда ознайомиться із методами роботи та практиками викладання зарубіжних колег, дізнається про роботу та вклад Шведської профспілки Elektrikerna у захист прав робітників і гідні умови праці. Члени Профспілки будівельників України зможуть провести комперативний аналіз та побачити на живому прикладі чого можна досягти та у яких умовах працювати, якщо за твоїми плечима сильна та незалежна профспілка.

Протягом візиту до Харківського професійного електротехнічного ліцею гості ознайомилися з матеріально-технічною базою навчального закладу, відвідали уроки теоретичного та виробничого навчання з професії «Електромонтажник». Під час екскурсії ліцеєм та спілкування з учнями і педагогічними працівниками, представники шведської профспілки електриків були приємно вражені творчими надбаннями, потенціалом та практичними навичками усіх учасників навчально-виховного процесу. Хенрік Хагберг відмітив, що майстри ліцею працюють з натхненням та вкладають усю душу у навчально-виховний процес, так як навіть у свій вільний час працюють над розробкою авторських інтерактивних лекційних матеріалів, які були представлені гостям.

На завершальному етапі зустрічі відбулося засідання круглого столу, в якому взяли участь Заступник Голови Профспілки будівельників України Катерина Клименко, Голова Харківської обласної організації Профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів України Лариса Онуфрієнко, Головний спеціаліст Департаменту науки і освіти ХОДА Майський Г.Ю., Заступник Голови Адміністрації Основ’янського району з соціальних та гуманітарних питань Мошняков Є.М., Заступник Начальника Управління освіти адміністрації Основ’янського району Прохоренко О.В., методист НМЦ ПТО в Харківській області Назарець З.О., представники базових підприємств м. Харкова та ін. Учасники круглого столу обмінювалися досвідом та обговорювали перспективи співпраці щодо обміну учнями під час виробничої практики та працевлаштування випускників ліцею. По завершенню зустрічі Девід Фернхед зробив презентацію компанії та представив будівельні майданчики на яких учні проходитимуть виробничу практику у рамках проекту.

На другий день після зустрічі Голова ППО Харківського професійного електротехнічного ліцею організував для гостей візит у трамвайне депо, де учні навчального закладу проходять виробничу практику. На сьогоднішній день Харківське трамвайне депо активно працює над запуском нових трамваїв оснащених сучасним електротехнічним обладнанням і сидіннями з підігрівом.

Центральний комітет профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України хоче висловити велику подяку Голові Харківської обласної організації профспілки Онуфрієнко Ларисі за допомогу в організації візиту, а також Голові ППО Харківського електротехнічного ліцею, Сотнікову Андрію за теплий прийом. 

 

Клименко А.О.,

Координатор проектів
ЦК Профспілки працівників будівництва і
промисловості будівельних матеріалів України

 

image-0-02-05-101f05ce7bc484e26b91eb2fd3956de1630a15ca9a62ff4758f1be15d0a18fcf-V

 

IMG 20161122 155721907

 

 

 

IMG 20161123 114658151

 

P 20170112 095808

 

IMG 20160215 103544554