DSC09845

 

         17 лютого 2017 року з нагоди Дня соціальної справедливості у Федерації профспілок Житомирської області відбулися Дні Федерації профспілок України в регіоні, в рамках яких відбулася презентація книги Олександра Крисюка і Вацлава Янчевського "Трудові та соціально-економічні права учасників АТО: забезпечення та профспілковий захист".

 

         У заходах взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий. Керівник профспілок України розпочав свою роботу в області з відвідування трудових колективів. На комунальному підприємстві "Житомиртепрокомуненерго" жваво обговорювались питання формування тарифів, проблем житлово-комунального господарства, ролі профспілкового комітету у розбудові соціального діалогу та його впливу на соціально-економічний захист працюючих.

         На ПАТ "Житомирський маслозавод" Григорій Осовий зустрівся з керівництвом підприємства та профспілковим комітетом. Предметом обговорення були питання інвестиційного клімату в Україні, розбудови внутрішніх та зовнішніх ринків, підготовки висококваліфікованих спеціалістів.

 

DSC09791

 

Особливу увагу було звернуто на соціальний пакет кожного працюючого. Середня зарплата на підприємстві складає майже 10 тисяч гривень. До послуг працюючих їдальня, кімнати відпочинку, басейн, сауна, побутові кімнати, медичний пункт. Особливою гордістю колективу є його працівники, які 100% охоплені профспілковим членством. Профспілковий комітет вміло використовує соціальний діалог та колективний договір для соціально-економічного захисту працюючих і членів їх сімей. Особлива увага на підприємствах приділяється підготовці профспілкового активу. До його послуг сучасні аудиторії, творчі майстерні.

         В днях ФПУ активну участь взяли соціальні партнери: Бойм Світлана Миколаївна, заступник директора департаменту праці й соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, Бутенко Сергій Григорович – голова об'єднання організацій роботодавців Житомирської області, Сечін Сергій Миколайович – начальник управління Держпраці у Житомирській області, Заінчковський Іван Адамович – начальник Головного управління Пенсійного Фонду України в Житомирській області, Корінна Галина Віталіївна – директор Житомирського обласного центру зайнятості, Лісневський Сергій Павлович – начальник відділення Національної служби посередництва та примирення в Житомирській області. Вони жваво обговорювали питання зайнятості і підвищення зарплати, створення безпечних умов праці, здійснення контролю за трудовим законодавством.

 

DSC09849

         Голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери Шушпан Василь Петрович привернув увагу присутніх до питань діяльності профспілкових організацій в умовах децентралізації влади і створення об’єднаних територіальних громад. Особливе занепокоєння викликає руйнація мережі соціально-культурної сфери при створенні об’єднаних територіальних громад в Андрушівському, Баранівському, Хорошівському та Попільнянському районах. В результаті проведення децентралізації в цих районах ліквідовано територіальні центри по обслуговуванню одиноких громадян. Крім того, профспілки давно піднімають питання про прийняття Закону "Про соціальну сферу".

         Про збереження мережі закладів охорони здоров'я в умовах децентралізації влади, оплати праці по єдиній тарифній сітці говорила голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я Супряга Алла Федорівна.

         Голова обласної організації профспілки працівників державних установ Закусило Петро Іванович звернувся до Голови ФПУ Осового Г.В. щодо можливості здешевлення санаторно-курортного оздоровлення для членів профспілок в профспілкових оздоровницях.

         Голова обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Гаврилюк Людмила Михайлівна говорила про проблеми роботи підприємств галузі в зв’язку з непомірними цінами на сировину, яка експортується, різке скорочення чисельності робочих місць.

 

DSC09853

        

Голова Молодіжної ради ФПО Меєр Вікторія Миколаївна донесла до присутніх та керівництва ФПУ глибоку стурбованість працівників та учнів закладів професійно-технічної освіти області з приводу недостатнього фінансування цих закладів, невиплати заробітної плати викладачам технологічних дисциплін.

         Під час заходу пройшла також презентація книги Олександра Крисюка і Вацлава Янчевського "Трудові та соціально-економічні права учасників АТО: забезпечення та профспілковий захист". Логінов Валерій Володимирович – завідувач Житомирського сектору Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО та Камлук Віктор Васильович, голова громадської організації "Атошник", висловили вдячність за підготовку та видання такого цінного методичного посібника, який допоможе у вирішенні гострих проблем учасників АТО та їх сімей.

Федерація профспілок Житомирської області