Изображение 9281

 

Сьогодні, 24 березня, під стінами Дніпропетровської обласної ради, де йшла чергова сесія, відбулася організована обкомом профспілки працівників культури акція протесту працівників театрально-культурних організацій з вимогою забезпечення повноцінного фінансування видатків на заробітну плату та недопущення її скорочення. В ній взяли участь колективи закладів, які фінансуються з обласного бюджету. Прийшли у повному складі навіть оркестри академічного театру опери та балету і філармонії зі своїми інструментами. Чимало учасників акції були в театральних костюмах.

   «Злиденний театр – ганьба для влади», «Депутати, не знищуйте культуру»,«Не вбивайте дитячу казку» - ці та інші плакати тримали в руках учасники заходу, намагаючись достукатись до влади. Зокрема, мова вже йде не тільки про скрутне матеріальне становище. Під питанням взагалі існування багатьох колективів, чимало провідних артистів яких вже почали шукати кращої долі за межами області. Сьогодні через нестачу виконавців на грані зриву опинилась постановка деяких вистав. Куди ж ми йдемо?!

 

Изображение 9286

 

 

«Люди, дійсно, доведені до відчаю, - розповідає голова Дніпропетровського обкому профспілки Анатолій Яловий. – Розмір фінансової допомоги з обласного бюджету театрально-концертним закладам на цей рік збільшено всього на 10 відсотків. Тому в умовах двократного зростання мінімальної зарплати виділених коштів не вистачає для збереження існуючих умов оплати праці. Загалом вона може скоротитися в цих умовах, зокрема для творчих працівників, на 30-40%. Ми цього, звичайно допустити не можемо. Ось вже два місяці ми стукаємо у всі двері: до облдержадміністрації та облради, Міністерства культури, на «гарячу лінію» Кабінету Міністрів України, проводили прес-конференції та виступали у засобах масової інформації. На сайті облдержадміністрації було зареєстровано петицію про перегляд фінансування театрально-концертних закладів обласного підпорядкування, яка зібрала понад 3,5 тис. підписів. Проте, нас ніхто не почув. Не обіцяли нічого конкретного і на черговій сесії облради. Профспілкові комітети закладів виступили за необхідність більш рішучих дій на захист інтересів працівників. Тому ми вирішили вийти під стіни облради».

 

Изображение 9305

  

До протестувальників вийшов заступник голови облради Володимир Тюрін, але й він лише пообіцяв зустрітись з трудовими колективами театрально-концертних організацій для вирішення їх проблем.

   Учасники акції заявили про плани продовження боротьби за свої права.

 

Изображение 9321

 

Изображение 9292

                                    

В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофобєднання