Изображение 124

 

ІІІ Пленум ЦК Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, що відбувся 30 березня у Києві, визначив питання, які є актуальними для більшості членських організацій Профспілки, і потребують невідкладного рішення.

 

Серед таких у Постанові Пленуму було названо:

-   законодавче визначення державного та колективно-договірного
регулювання оплати праці за галузевою ознакою;

- прискорення прийняття Трудового Кодексу, основою якого має стати
верховенство права у трудових відносинах та безумовний пріоритет збереження життя і здоров'я працівників перед економічними цілями;

- створення в Україні гарантійної установи для забезпечення вимог
найманих працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця;

 

Изображение 232

 

- поновлення порядку, за яким ціни та тарифи на енергоносії, житлово-комунальні, транспортні послуги, послуги зв'язку, товари першої необхідності погоджуються профспілковими органами;

- запобігання перешкодам у діяльності профспілок;

-  вдосконалення процедури трудових спорів, забезпечення організації та проведення страйків;

- внесення змін до Закону України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності» щодо порядку перерахування членських внесків профспілковим органам;

- прискорення процесу об'єднання фондів соціального страхування та поновлення часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв, дитячих оздоровчих закладів, оплати санаторно-курортних путівок.

 

Изображение 132

 

У роботі Пленуму взяв участь заступник Голови ФПУ Євген Драпятий. У своєму виступі він акцентував увагу на тому, що діяльність чинної влади зокрема у напрямку реформування галузі ЖКГ на сьогодні не є результативною та не має належної віддачі для людей.

 

Изображение 189

 

Як наголосив заступник Голови ФПУ, у законі про державні соціальні стандарти і гарантії профспілкам надане право контролю щодо того, яким чином у країні дотримуються соціальних стандартів і на якому рівні забезпечено життя громадян.

- У профспілок є своя перевага, – наголосив Є. Драп’ятий, - ми на стороні людей. Тому я вірю в наш успіх у спільній діяльності на благо людини праці.

Серед першочергових завдань керівник назвав необхідність внесення змін до Генугоди у контексті врахування процесів децентралізації і фінансування оплати праці. ФПУ розроблено методичні матеріали, - повідомив він, - стосовно того, яким чином діяти профспілкам в умовах децентралізації і як захистити людину праці від можливих порушень її трудових прав.

 

 Изображение 140

 

Пленум заслухав і затвердив звіт про роботу Президії ЦК Профспілки за період після попереднього ІІ Пленуму, ухвалив Постанову щодо посилення ролі Профспілки у забезпеченні належного соціального захисту спілчан у сучасних умовах. Було обговорено низку інших актуальних питань профспілкового життя.

 

Изображение 139

 

Прес-центр ФПУ