232

 

На базі НКЦ «Побужжя» Федерації профспілок Хмельницької області (директор – Олег Сковородніков) у рамках дансько-українського проекту (модератор – Катерина Гайдук) проведено навчальний семінар для голів профкомів вишів, молодіжних комісій (рад) членських організацій ФП області.

 

Приємно, що організатори та гості з усієї України – учасники проекту – для проведення навчання обрали саме Хмельниччину, багату на історичну та культурну спадщину і природні перлини. Вони ознайомилися з роботою Федерації профспілок області, профкомів вищих навчальних закладів і підприємств, зокрема, Хмельницького національного університету (ректор - професор, доктор технічних наук Микола Скиба, голова первинної профорганізації студентів – Анатолій Вичавка), Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка (ректор – професор, доктор історичних наук Сергій Копилов, голова первинної профорганізації студентів, аспірантів та докторантів - Микола Моштак), ДП «Красилівський агрегатний завод» (директор – Максим Адамович, голова первинної профорганізації – Микола Галиш), ПАТ «Подільський цемент» (голова правління – Святослав Козленко, голова первинної профорганізації – Сергій Байрак).

 

Універ ім.І.Огієнка

 

На початку зустрічі Голова ФП області Геннадій Харьковський детально розповів про напрями роботи та основні завдання профспілкового об’єднання Хмельниччини. Він наголосив, що профспілки і надалі всіма законними методами відстоюють права трудівників, молоді, ветеранів, на засадах соціального діалогу співпрацюють з владою, органами місцевого самоврядування, керівниками територіальних об’єднаних громад. Мета і цілі – це достойна зарплата (теперішня мінімальна 3200 грн. – лише відправна точка), гідна, безпечна праця, всебічний захист, колдоговірна робота, оздоровлення працюючих.

Відразу ж обмовлюся: про те, в чому брав безпосередню участь, повідаю трохи детальніше. Однак зазначу, що скрізь, де побували учасники семінару, відбулися не менш цікаві зустрічі і проведена плідна робота та ознайомлення з діяльністю профорганізацій.

Отож, з частиною молодіжного профспілкового крила я побував у Хмельницькому національному університеті, де нас гостинно зустріли перший проректор, доктор економічних наук Михайло Войнаренко і голова профспілкової організації студентів Анатолій Вичавка з членами профкому. Звісно, не обійшлося без подарунків – Подяку ФП області за сприяння в проведенні семінару і розвиток соціального діалогу та сувенір (національна символіка) для ректора закладу - професора, доктора технічних наук Миколи Скиби і Подяку ФПО голові профкому вручив голова Молодіжної ради ФП області Микола Моштак. Скажу відверто, більш, ніж десяток років тут не бував після випуску, тож побачив помітні якісні зміни: заклад поповнився новим сучасним корпусом, приємне враження справили ботанічний сад (влітку, певен, взагалі очей не відірвати), музей історії та визначних особистостей вузу, музейно-виставковий комплекс, сучасна навчальна база, затишні кав’ярні з помірними цінами для студентів тощо.

 

ХНУ

 

Зрозуміло, що в полі зору профкому університету – чимало напрямів (соціально-економічний захист, оздоровча, культмасова, спортивна робота та ін.), але, головне завдання профспілкової організації, як зауважив Анатолій Вичавка, допомогти виховати зі студента справжню Людину, патріота. Ініціативи профкому успішно втілюються у життя, що говорить про неабиякі лідерські якості його голови. Зокрема, за активної підтримки і безпосередньої участі адміністрації університету, викладацького складу, студентства профком ефективно втілює благодійні та волонтерські проекти: зібрали, придбали і самотужки доправили візочки, іграшки, одяг, засоби гігієни в будинок дитини «Антошка» в Краматорську. Для малюків, передусім, було щастям те, що гості з ними побавилися, огорнули увагою. Під опікою хмельничан також заклад для молоді з вадами здоров’я тут, в області, де також потребують доброго слова та уваги. А ще волонтери-студенти, під патронатом і за участі профкому, як можуть допомагають бійцям, які боронять державу – нещодавно спільними зусиллями збирали кошти і кришили овочі (біля тонни) для сухих борщових наборів, працюючи допізна у свій вільний час. А потім голова профкому з колегами доставляв їх власним транспортом нашим бійцям. І цю добру справу – продовжуватимуть. У квітні стартує новий проект: здаватимуть кров, яка так необхідна і на фронті, і в тилу. Вже, за словами Анатолія Вичавки, практично назбирався повноцінний «батальйон» - до 400 бажаючих. Від нас – велика дяка вам і підтримка, шановні, за благородну справу!  

 

Фрагмент з Головою ФПО Г.Харьковським

 

У той час, як ми працювали зі студентством, друга група – профактивісти-виробничники – вивчали роботу ДП «Красилівський агрегатний завод» і його профорганізації, яку очолює Микола Галиш. Йому і директору підприємства Максиму Адамовичу також були вручені Подяки ФП області. Учасники зустрічі, очолювані Головою Федерації профспілок області Геннадієм Харьковським, відвідали цехи, поспілкувалися з керівником заводу, працівниками, ознайомилися з роботою молодіжної комісії профкому, обмінялися досвідом.

Повернувшись, молодь обмінялася враженнями. Про хід реалізації навчального процесу в рамках дансько-українського проекту розповів учасник проекту, інспектор праці обласної організації профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, перший заступник голови Молодіжної ради ФПО Артем Лисюк. На «закуску» нам запропонували «Молодіжну політику в профспілках. Діяльність молодіжних рад, комісій» (виступ директора НКЦ «Побужжя» ФП області Олега Сковороднікова). Словом, саме те, що необхідно молодому профспілковому лідеру.

Наступного дня, причому до самісінького вечора, ми глибоко занурилися в таємниці риторики – науки переконувати – під час тренінгу «Сучасні підходи до навчання лідерів. Коучинг». Тренер – старший викладач Дипломатичної академії України при МЗС, практикуючий психолог, психоаналітик, психотерапевт, викладач риторики, шмузінгу (успіхологія) Ольга Денисова. Не вдаючись в подробиці, дізнаємося, що здатність переконувати – це мистецтво, підкріплене спеціальними методиками і правилами, в основі якого – наше мислення. Під час колективних вправ ми з’ясовували, що люди очікують від профспілки; що таке профспілка та її слабкості, що у ній важливо і що дратує, позиціонування себе в профспілці; тактика і стратегія діяльності; місія профспілки.

 

09098

 

Для того, щоб профспілковий лідер був успішним, потрібно багато чого. Він повинен бути взірцем - майстром переконання, генератором ідей, визначати критерії і будувати стратегію діяльності профспілки на кілька кроків наперед, володіти законодавством, чітко формулювати питання, вести на рівних діалог (а для цього бути «підкованим» в темі) з роботодавцем і знати собі ціну, бути тонким психологом, мати відмінне здоров’я, терпіння, гарні професійні навички і ще, ще, ще… Слід постійно вчитися і вправлятися, в тому числі – шліфувати, скажімо, будь-який виступ чи тему зустрічі перед дзеркалом. Особистих якостей, якщо й усе з префіксом «супер», - замало. Один в полі не воїн, хоч і світоч або генератор ідей. Потрібна дієва команда, критерії, тактика, стратегія розвитку профспілки та побудови роботи, знання (а це – навчання із залученням відповідних фахівців, постійне самовдосконалення), вірні соціальні партнери. А ще – активне використання всього нового та корисного, обмін досвідом, навчання (семінари тощо), використання ЗМІ та соцмереж, залучення грантів під власні проекти – всього й не перерахувати.

Але перед тим, як опановувати лідерство, запитайте себе: я командир лайнера, стюардеса чи випадковий пасажир? Якщо командир – це ваше! Та запам’ятайте: успіх прийде тільки тоді, коли використовуються лише гідні методи його досягнення.

І наша мета – благородна, бо, як сказала наш тренер: «Профспілки – це єдине, що залишилося (в плані дієвого захисту –авт.) у людей».

 

Красилів 27

 

Вичавка Хмель нац універ ХНУ

 

Учасники семінару та профком ХНУ

Анатолій Лагунець,

 

Від автора: Ми не можемо за браком площі вмістити все, чим поділилася Ольга Денисова, але можемо запропонувати авторів праць, яких порадила вона: Девід Хокінс, Тамара Сухенко, Андрій Лєвшинов, Клаус Фопель. Знайдете – дерзайте!

Учасники семінару подякували подолянам за чудову організацію роботи і висловилися за те, що такі навчання, обмін думками та живе спілкування вкрай потрібні і їх слід проводити й надалі.