P1620382

 

29 червня 2017 року в приміщенні Федерації профспілок області відбулася робоча зустріч Голови ФПО М. Колесника та начальника регіонального відділення НСПП у Вінницькій області Івана Андрущака.

 

Під час зустрічі обговорювалися питання стану соціального діалогу в області та перспективи його покращення у майбутньому.

Сторони відзначили, що головні зусилля спрямовуються на посилення захисту соціально-економічних прав працівників засобами соціального діалогу.

Голова ФПО Микола Колесник відмітив, що профспілки області в рамках соціального діалогу плідно співпрацюють з обласним об’єднанням організацій роботодавців, органами влади та місцевого самоврядування. Укладено Територіальну, Міську угоди на 2016-2020 рр., 9 обласних галузевих угод та 18 міжгалузевих районних, також укладені угоди між Федерацією профспілок області та обласним Центром зайнятості, обласним відділенням Національної служби посередництва та примирення, управлінням Держпраці у Вінницькій області, Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

На тристоронній основі постійно розробляються та реалізуються обласні програми. З метою реалізації функцій постійного представництва і захисту прав та інтересів спілчан у відносинах з органами влади, ФПО та її членські організації делегували своїх представників до їх колегіальних органів. Голови районних координаційних рад голів профспілкових комітетів є членами колегій райдержадміністрацій.

Питання подальшого розвитку соціального діалогу та підвищення його ефективності періодично обговорювалися на зустрічах членів Президії та Ради ФПО із керівництвом облдержадміністрації, обласної Ради, виконкому Вінницької міської ради, обласного об’єднання роботодавців. Як наслідок, на підприємствах, де діють профспілкові організації, відсутня заборгованість із заробітної плати, що свідчить про дієвість соціального діалогу.

Практика підготовки регіональних угод, ведення переговорів, до яких залучаються фахівці департаментів та управлінь облдержадміністрації, галузевих профспілкових об’єднань та керівники, дозволяла відпрацьовувати економічно обгрунтовані взаємозобов’язання, давала змогу враховувати особливості різних галузей економіки та соціальних груп.

 

P1620387

 

Слід зазначити, що ФПО, її членські організації постійно контролюють виконання колдоговорів і угод, доводять до членів профспілок цю інформацію.

Здійснюється контроль за виконанням положень Територіальної та ряду інших обласних угод, відбувається обмін інформацією щодо дотримання взятих Сторонами зобовязань. На засіданнях Президії ФПО заслуховувалися інформації про хід виконання угод з обласним управлінням Держпраці, обласним відділенням Національної служби посередництва і примирення, Пенсійним фондом, обласним Центром зайнятості населення. Також практикується проведення спільних засідань “круглих столів”, семінарів тощо. Начальник відділення НСПП у Вінницькій області Іван Андрущак постійно виступає з інформаціями на щоквартальних інформаційних зустрічах з профспілковим активом області.

Найбільш гострі питання соціально-економічного захисту спілчан виносяться на засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Начальник регіонального відділення НСПП у Вінницькій області Іван Андрущак проінформував про хід підтвердження репрезентативності профспілкових організацій області.

За його інформацією репрезентативність підтвердила Федерація профспілок області і 6 галузевих обласних організацій профспілок. Відповідна робота проводиться і іншими обласними організаціями профспілок.

На стадії завершення знаходиться реєстрація документів щодо підтвердження репрезентативності обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості.

Іван Андрущак особливо відзначив ефективну роботу обласної організації профспілки працівників освіти і науки. На сьогодні репрезентативність підтвердила не лише обласна організація профспілки, але і її міські та районні ланки.

В робочій зустрічі взяв участь голова Всеукраїнської профспілки працівників Пенсійного фонду України Микола Черненко. Він акцентував увагу на зростанні ролі соціального діалогу в ході проведення глибинних реформ в країні.

Сторони домовилися про посилення співпраці у сфері соціального діалогу задля захисту трудових та соціально-економічних прав працівників та обмін інформацією.

 

P1620372

  Федерація профспілок Вінницької області