IMG 8621

Вже третій рік поспіль команда Федерації профспілок Рівненської області брала участь у Міжнародній Спартакіаді профспілки «Солідарність», яка відбулася у Республіці Польща.

У цьогорічній «Спартакіаді» брали участь 22 збірні команди з Польщі та 4 іноземні команди. Крім української, участь у змаганнях взяли команди з Словаччини, Словенії та Хорватії.

Нашу збірну команду представляли 9 спортсменів-любителів з різних галузей, які входять до складу Федерації профспілок області. Почесним капітаном команди був Іларіон Кучерявий, голова обласної профспілкової організації працівників державних установ.

Змагання відбувалися у містечку Сулюєв, поблизу міста Лодзь на приватній спортивній базі серед соснового лісу. Учасниками цьогорічної Спартакіади стали понад півтисячі профспілковців з Польщі. Тривали змагання три дні, усі фінансові витрати взяли на себе спонсори (80%) та безпосередньо профспілка (20%). За словами організаторів підготовка до заходу такого масштабу розпочинається ще за півроку. Адже треба врахувати все до найменших деталей.

Змагання розпочалися з вітальної промови голови профспілки «Солідарність» Мірослава Новіцького. Привітавши учасників з початком ХХІ Спартакіади, він, зокрема, під час вітання закордонних команд, попросив передати іменні відзнаки за активну співпрацю і всебічну підтримку ідеї профспілкового руху Миколі Шершуну, голові Федерації профспілок та Петру Давидюку, голові профспілки працівників культури. (на фото: М.Х. Шершун передає відзнаку від польських колег з профспілки «Солідарність» П.П. Давидюку). Також, від польських колег для українських дітей був презентований спортивний інвентар, який був переданий у профспілковий санаторій «Горинь» та спортивному товариству «Україна».

Далі слово мали голова гміни (прим. об’єднаної територіальної громади) Сулюєва та власник спортивної бази, які побажали спортсменам-аматорам натхненних стартів та заслужених перемог.

Наша українська збірна команда, хоч і була не чисельною у порівнянні з іншими (деякі польські команди налічували 70 чоловік), але ми не пасли задніх. Брали участь чи не в усіх видах змагань. Перший день розпочався, традиційно, із забігів чоловіків та жінок на 1400 м. Цьогоріч бігова траса вела через ліс такими хитрими доріжками, що ми, врешті, були раді, що наші бігуни-спортсмени Катерина Пасько та Василь Медун, взагалі вибігли з того лісу. Перемогли ж, певно ті, хто добре вже знав цю «бігову доріжку» польським лісом. Другим видом змагань були командні змагання з дарту 2 жінки 1 чоловік. В киданні дротиків наша дружна команда посіла почесне п’яте місце.

Цього ж дня свою силу та витривалість продемонстрували члени нашої команди Павло Лавор, заступник голови ФСТ «Україна та Наталія Прокопчук, провідний економіст Рівненської філії ПАТ АБ «Укоопспілка» (на фото) у тяжкій конкурентній боротьбі, не дотягнувши лише трохи до призового місця, гідно представили Україну серед 26 заявлених учасників.

Другого дня наша збірна виборола бронзову медаль: третє місце зі стрільби з пневматичної гвинтівки. До складу команди «стрільців» з пневматичної гвинтівки, згідно з правилами, входить дві людини, чоловік та жінка, результати очок їх сумують в один загальний результат і тоді визначають кращих. Прицільними стрілками цього річ стали Павло Лавор та Наталія Прокопчук.

Останнім видом змагань ХХІ Спартакіади була естафета. Командний вид спорту 2 чоловіки, 2 жінки. Естафета в Польщі має вигляд не спортивного змагання, а швидше – розважально-спортивного. Щороку організатори придумують нові перешкоди та завдання, і до останнього приховують якими вони будуть, щоб не тренувалися, не підбирали підходящих учасників. Бо ж, погодьтеся, якщо завдання естафети – пробігти чоловіку 150 м несучи на руках чи на спині дівчину, то краще щоб і чоловік був міцний і дівчина – тендітною.

І ось на старті наша четвірка. Дякувати спортивним богам, на спині нас з Наталкою, хлопці не носили, бо ми, правду кажучи, не такі вже й балерини.

Завдання були швидше на уважність, концентрацію, терплячість та моторність. Яка то була боротьба! Все вирішували долі секунд. І суддя був принциповий: лише коли команда чітко дотримуючись правил виконала всі завдання він зупиняв час. Загалом, дві соті секунди не вистачило українській команді до п’єдесталу. В естафеті ми четверті з 26 команд.

З гарними результатами та ще кращим настроєм ми повернулися до своїх колективів ділитися емоціями та враженнями. Розповідати про життя польських профспілок, які вміють боротися за права своїх спілчан і змагатися дружно на спортивних майданчиках.

Жанна Арсенічева,

учасник Спартакіади у складі