DSC 07797791

З нагоди офіційного відзначення в Україні Дня охорони праці 24 квітня Федерація профспілок Житомирської області на базі Учбово-методичного центру ФПО провела «круглий стіл» на тему: «Державний нагляд і громадський контроль – дієвий механізм підвищення рівня промислової безпеки».

Участь у заході взяли голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук, заступник голови Житомирської облдержадміністрації Віктор Куницький, начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Житомирській області Юрій Бобер, начальник територіальної державної інспекції з питань правці у Житомирській області Світлана Возна, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Житомирській області Любов Клісовська, а також апарат ФПО, голови членських організацій ФПО та первинних профспілкових організацій, представники засобів масової інформації.

Під час «круглого столу» обговорювалися питання про стан виробничого травматизму та професійних захворювань в області, здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про охорону праці суб’єктами господарювання області, ефективність реалізації профілактичних заходів направлених на запобігання випадкам виробничого травматизму та професійних захворювань, пропозиції профспілок до Програми діяльності Уряду у сфері безпеки і гігієни праці.

Відкрила захід голова Федерації профспілок області Неля Паламарчук, наголосивши при цьому, що головний пріоритет державної політики в сфері охорони праці – збереження життя та здоров’я працівників, реалізація якого досягається шляхом створення безпечних умов праці на кожному робочому місці, а це законодавчий обов’язок кожного роботодавця.

«Основна мета заходу – привернути увагу суспільства, суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, громадських організацій до проблем охорони праці на виробництві та підприємствах. Рівень безпеки праці повинен відповідати міжнародним стандартам. Президент України неодноразово звертав увагу на те, що необхідно проводити модернізацію всіх виробництв, адже у спадок від радянського союзу дісталося застаріле технічне обладнання. В цілому по області спостерігається позитивна динаміка по економічному зростанню, промисловому виробництву. За темпами зростання промислового виробництва торік Житомирщина посіла перше місце в державі, і в першому кварталі 2013 року утримує лідерську позицію з показником 15,5%» – зазначив заступник голови облдержадміністрації Віктор Куницький.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих працівників на виробництві.

Учасники «круглого столу» обговорили свої досягнення та проблеми в здійсненні наглядової діяльності, шляхи їх вирішення.

Головним надбанням проведення в області заходів з нагоди Дня охорони праці є те, що з кожним роком дана акція набуває популярності серед представників різних ланок нашого суспільства та верств населення, для яких життя і здоров’я людини праці стоїть на першому місці.

Вербицький О.П.,

Головний технічний інспектор праці