DSC 4656

 

11 вересня відбулося розширене засідання Президії Федерації профспілок Рівненської області. На порядкок денний засідання було винесено ряд питань. Зокрема першим питанням був звіт сторін Про хід виконання Угоди з обласним Центром зайнятості та пошуки шляхів забезпечення продуктивної зайнятості населення області.

 

Микола Шершун, голова Федерації профспілок Рівненщини,  доповідаючи про хід виконання Угоди зазначив, що питання зайнятості в області, як і в країні стоїть надзвичайно гостро. «Люди не маючи роботи, змушені у пошуках кращого життя виїжджати за кордон. В країні назріває демографічна криза, адже їдучи на заробітки молоді люди, як правило, вже не повертаються у рідну країну».

На думку Миколи Шершуна, подолати масове безробіття та відтік кадрів можна створюючи нові робочі місця, розвиваючи внутрішній ринок використовуючи потенціал регіону, а він в нас багатющий.

«Вже у 2028 році щоб отримати пенсію за віком, треба буде мати 35 років страхового стажу Де, скажіть, його буде здобути нинішнім молодим людям, коли відсутні робочі місця і, навіть при бажанні, працювати не має де?», - зауважив М.Х. Шершун коментуючи пенсійну реформу.

Співдоповідачем від Центру зайнятості про хід виконання Угоди про співпрацю був Андрій Грещук, заступник директора обласного центру зайнятості.

Він поінформував, що нині на одну вільну ваканцію в Центрі зайнятості претендує 7 безробітних. Як негатив він назвав тенденцію до зменшення зайнятого населення. Зокрема у 2016 році незайнятими були 11,9% громадян України працездатного віку, а вже у 2017 році – 12,4% (за методологією обрахунку МОП).

Відзначив також Андрій Васильович і роботу Рівненського центру професійно-технічної освіти, який проводить навчання і перекваліфікацію безробітних для потреб ринку праці. Центр має сучасну матеріально-технічну базу та обладнання на якому навчають майбутніх спеціалістів.

- Маємо 56 ліцензій на навчання затребуваним професіям. Для зручності безробітних, аби не відривати їх від сім’ї, у районних центрах області є філії Центру, зокрема у Сарнах, Костополі, Млинові, Гощі, Олександрії та 2 Центри в місті Рівному. До нас на навчання їдуть з інших областей. За 2017 рік 2500 осіб пройшли навчання в Центрі. Навчання в Центрі для осіб, що мають статус безробітного є безкоштовними.

Працевлаштовують в Центрі зайнятості різні категорії населення. Останніми роками у Центрі навчають та працевлаштовують учасників АТО. За січень-серпень 2017 року, за словами Андрія Грещука, на обліку в Центрі знаходилося 2150 осіб з цієї категорії, 53 з них – інваліди. Вже працевлаштовані біля 500 колишніх учасників АТО. Для кращої адаптації у мирному житті ветеранів АТО в Центрі з ними займаються психологи, на цю роботу виділено майже півмільйона гривень та ін..

З коментарями та запитаннями до основного доповідача зверталися: Олександр Сідлецький, голова обкому профспілки працівників лісового господарства, Петро Давидюк, голова обкому профспілки працівників культури, Микола Вознюк, голова обкому профспілки працівників споживчої кооперації, Юрій Кравець, голова обкому профспілки працівників освіти і науки, Микола Паліюк, голова обкому профспілки працівників інноваційних підприємств.

Під час засідання виникла жвава дискусія, учасники цікавилися у заступника директора Обласного Центру зайнятості  чи укладені міжнародні угоди про співпрацю. Також, зазначали, що несправедливим є той факт, що платники податків, які працюють в Україні, утримують всі соціальні об’єкти, ще й на додачу членів сімей трудових мігрантів, в той час як вони не платять ні копійки у держбюджет.

Загалом вирішили співпрацю продовжувати, організовувати в подальшому семінари, тренінги, надавати кожній зі сторін Угоди всебічну юридичну підтримку з різних питань.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр

Федерації профспілок Рівненської області