1620546

 

 

18 вересня 2017 року відбулося засідання Президії Федерації профспілок Вінницької області з порядком денним: ”Про роботу ФПО та її членських організацій по збереженню і розвитку профспілкових організацій в умовах децентралізації влади та об’єднання територіальних громад”.

Відкрив та вів засідання Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

У засіданні взяли участь члени Президії, керівники членських організацій ФПО, завідувач Центру організаційно-правового забезпечення розвитку та реформування органів місцевого самоврядування Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, фахівці апарату ФПО,  представники ЗМІ.

Голова ФПО Микола Колесник озвучив мету засідання: узагальнити практику, з’ясувати проблеми, розробити шляхи співпраці з об’єднаними територіальними громадами задля збереження організацій профспілок. Він зазначив, що реформа децентралізації влади, започаткована три роки тому, передбачає передачу значної частини повноважень і ресурсів на рівень територіальної громади і регулюється законами України ”Про добровільне об’єднання територіальних громад” та ”Про засади державної регіональної політики”. Процес децентралізації несе виклики для діяльності всіх громадських організацій, особливо профспілок. Тому, головним є  збереження галузевого принципу побудови профспілкових організацій, адже є непоодинокі наміри керівництва громад створити профспілку, об’єднавши в ній членів профспілок працівників різних спеціальностей, центрів соціального обслуговування, медичних працівників, вчителів та інших, або взагалі ліквідувати профспілкову організацію. Голова ФПО акцентував увагу присутніх на необхідності забезпечення ефективної взаємодії органів влади та профспілок в умовах децентралізації, а також визначення шляхів взаємодії профспілкових органів усіх рівнів для збереження трудових колективів, профорганізацій за галузевим принципом, недопущення порушення прав спілчан в ході об’єднання територіальних громад.

У виступах учасників засідання була дана об’єктивна, критична та конструктивна оцінка ситуації, діяльності обласних організацій галузевих профспілок у сфері соціально-економічного захисту законних прав та інтересів людей праці. Учасники засідання пропонували налагодити співпрацю з новоутвореними об’єднаннями та відстоювати галузеві інтереси спілчан при реформуванні. Виступаючі підкреслили, що сьогодні у цій важливій роботі є ще чимало ризиків, які потребують постійної уваги профспілок.

За підсумками обговорення ухвалено відповідну постанову Президії ФПО. Профспілковим організаціям рекомендовано вважати одним з головних своїх завдань в умовах реформування місцевого самоврядування, збереження галузевого принципу побудови профспілок, що діють в об’єднаній територіальній громаді. 

 

 

Федерація профспілок Вінницької області

 

P1620550

 

 

P1620553