Семинарпенсия1

 

 

24 жовтня в Об'єднанні профспілок Харківської області відбувся семінар щодо змін у пенсійному забезпеченні в зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» за участю заступника начальника управління пенсійного забезпечення Головного управління пенсійного фонду України в Харківській області – Культурбаєвої Людмили Леонідівни.

Відкриваючи семінар, заступник Голови Об'єднання профспілок Харківської області Волков Сергій Геннадійович зазначив, що 3 жовтня 2017р. Верховною Радою України був прийнятий Закон України № 2148-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій". У цьому Законі, який 10 жовтня було опубліковано в парламентській газеті "Голос України" і вступив в силу на наступний день після опублікування, тобто з 11 жовтня 2017 р знайшла своє вираження "пенсійна реформа". Реалізація закону почалася відразу після його вступу в силу 11 жовтня. Відповідно до прийнятого Закону з 1 жовтня 2017 року в Україні відбувся перерахунок та осучаснення раніше призначених пенсій.

В.Г. Волков також зазначив, що  підвищення соціальних стандартів, зокрема пенсій, є на сьогоднішній день особливо актуальним. Оскільки на сьогодні рівень життя абсолютної більшості українських пенсіонерів залишається вкрай низьким, а пенсійне питання є надзвичайно гострою і болючою соціальною проблемою. В даний час середня пенсія в Україні - одна з найнижчих в Європі. Відповідно до міжнародних норм, пенсія має становити не менше 40% від зарплати (в деяких країнах вона сягає 60%). На даний момент середня пенсія в Україні дорівнює приблизно 1 850 гривень, в той час як, за даними Держстату, середня зарплата, наприклад, в серпні склала 7117 гривень. Тобто замість 40-60% українці в середньому на заслуженому відпочинку отримують лише 25-27% від зарплати.

Культурбаєва Л. Л. розповіла про основні напрями «пенсійної реформи», а саме:

- механізм осучаснення пенсій;

- підвищення тривалості страхового стажу для виходу на пенсію та особливості його обчислення;

- скасування особливих умов виходу на пенсію;

- скасування обмежень щодо виплати пенсій працюючим пенсіонерам;

- порядок індексації та перерахунку пенсій;

- право виходу на пенсію за вислугу років та ін.

Учасники семінару мали змогу задавати питання та отримати вичерпні відповіді, а також отримати індивідуальні консультації по закінченню семінару. Профспілковий актив висловлює вдячність заступнику начальника управління пенсійного забезпечення Головного управління пенсійного фонду України в Харківській області  Культурбаєвій Людмилі Леонідівні за змістовне розкриття теми семінару та надання чисельних консультацій з пенсійних питань. 

 

Відділ соціально-економічних,

правових питань та охорони праці ОПХО

 

Семинарпенсия2