Изображение 10389

Ще в далекому 1991 р. на Дніпропетровщині було укладено одну з перших тоді ще в СРСР  Регіональних угод, яка заклала фундамент системи соціального діалогу. І ось уже понад чверть століття - як механізм взаємодії органів обласної влади, роботодавців і профспілок - він успішно діє і розвивається вже в незалежній Україні, дозволяючи в інтересах трудящих і всього населення  цивілізовано вирішувати проблеми у всіх сферах життєдіяльності  великого промислового регіону і забезпечувати стабільність в суспільстві.

17 листопада, в  обласній Раді на засіданні  соціально-економічної ради відбулося підписання нової Територіальної угоди на період до 2020 р. Особливістю її є те, що сьогодні в період реформ, проведення децентралізації влади  вперше до неї приєдналась  обласна Рада, і таким чином угода стала чотирьохсторонньою. Важливо і те, що вона базується на основі угоди «Про асоціацію України з ЄС» і  стосується як розвитку промисловості, так і питань зайнятості, охорони праці та інших соціальних аспектів, спрямованих на наближення якості життя українців до європейських стандартів.

Більшість  норм і зобов'язань угоди, зазначив під час її підписання керівник Спільного представницького органу профспілок області, голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, виписані таким чином, щоб досягти реалізації головних завдань, в тому числі дотримання законних прав та інтересів  людини праці, всього населення області. Адже в умовах економічної кризи саме на плечі трудящих випав непомірний тягар випробувань: зниження життєвого рівня, борги із зарплат, комунально-ціновий пресинг, недостатньо ефективний соціальний захист. І тому не випадково в новій угоді вперше з'явився розділ - «Соціальний і правовий захист». Профспілкова сторона вважає, що сьогодні соціальних партнерів має об'єднувати прагнення до того, щоб спільними зусиллями домогтися збільшення промислового виробництва, динамічного зростання заробітної плати, забезпечення гарантій зайнятості та безпечних умов праці. З огляду на те, що зараз гостро стоїть проблема збереження і розвитку трудового потенціалу, один з розділів угоди містить важливі зобов'язання соціальних партнерів щодо забезпечення продуктивної зайнятості та соціального захисту від безробіття.

Крім того, даний  документ  має стати і міцним фундаментом для укладення колективних договорів на підприємствах. У зв’язку з цим В.Дубіль висловив сподівання, що їх керівники спільно з профорганізаціями зроблять все можливе для якнайповнішої  імплементації  положень угоди в колдоговори з метою забезпечення стабілізації роботи, забезпечення зайнятості, гідних умов праці та її оплати, збереження соціальних гарантій.

Про важливість укладення нової угоди заявили також соціальні партнери профспілок –  голова обласної Ради Глєб Пригунов, перший заступник голови облдержадміністрації Олег Кужман, голова Федерації організації роботодавців Віктор Сергєєв. Зокрема, зазначалось, що проект угоди пройшов  міжнародну експертизу за участі представників об’єднання роботодавців  Німеччини, які визнали відповідність цього  документу європейським нормам.

Але життя не стоїть на місці, постійно виникають нові питання, над  вирішенням яких необхідно працювати всім сторонам угоди та вносити до неї в процесі реалізації відповідні корективи  Соціальні партнери, зокрема, зійшлися на думці про необхідність активізації роботи на ринку зайнятості і поліпшення підготовки робітничих кадрів, пошук шляхів посилення соціальної відповідальності власників підприємств і роботодавців. Чимало є питань і в бюджетній сфері. Було підтримано  пропозицію голови об’єднання роботодавців агропромислового комплексу Віктора Карпенка щодо необхідності розширення угоди і посилення в ній акценту на вирішення проблем сільськогосподарської галузі та її працівників.

В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофобєднання