ЛЕС2 

В процесі реформування лісового господарства повинна бути забезпечена прозорість створення відповідної Стратегії та закладені основні принципи розвитку галузі. Про це йдеться в Резолюції та зверненні до керівництва держави Всеукраїнських зборів профспілкового активу лісогосподарської галузі, яке відбулося 23 листопада в Києві. У  роботі зборів взяв участь заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко.

 

ЛЕС7

 

У доповіді голови Профспілки працівників лісового господарства Степана Кривов’язого зазначається, що  в Стратегії реформування обов'язково необхідно передбачити фінансування лісогосподарських заходів. «За кілька останніх років в лісовій сфері поступово назріває соціальна катастрофа, яка стала результатом відсутності фінансування, - наголосив він. - Йде масове звільнення працівників в лісгоспах на Півдні і Сході країни, адже ці регіони завжди були дотаційними з держбюджету. А для подальшого розвитку необхідне створення окремого фонду для фінансування. Це, зокрема, передбачено і в Указі Президента».

 

ЛЕС1

 

 

Голова Профспілки заявив, що, незважаючи на багаточисельні звернення Профспілки до всіх інститутів влади, аж до акції протесту під стінами Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики і продовольства, фінансування лісогосподарських робіт на Півдні та Сході держави до цього часу не відновлене.

«Ми - профспілковці в першу чергу є лісівниками і громадянами своєї країни і чудово розуміємо, що для успішної роботи підприємств необхідне певне реформування, - сказав він. - У зв’язку з цим в галузі була створена робоча група, яка тривалий час відпрацьовувала проект «Стратегії  розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року». Ця група представлена широким колом фахівців-лісівників, науковців, екологів, представників громадськості, міжнародних та вітчизняних експертних інституцій.  Проект розглядався колегією Держлісагентства, громадською радою, місією світового банку, проходив широке громадське обговорення в соціальних мережах. І раптом, 15 листопада ми дізнаємося про те , що на розгляд Кабінету Міністрів України Мінагрополітики кулуарно виносить проект, який не має нічого спільного з вищезгаданим. Прочитавши експертний висновок, пояснювальну записку ми бачимо, що цей проект потребує погодження з Мінюстом, Мінфіном, Мінекономрозвитку, Держлісагентством  та іншими органами, в той же час він, виявляється не потребує громадського обговорення і не стосується соціально-трудової сфери. Сказати що останнє викликало в нас здивування – це нічого не сказати».

ЛЕС5

 

 

Степан Кривов'язів звернув увагу на те, що Стратегія повинна бути обговорена і погоджена з профспілкою, громадськістю та всіма зацікавленими сторонами. «Ми виступаємо категорично проти передачі лісів в концесію, підкреслив він. - Адже це може спричинити масову вирубку. Абсолютно неприйнятним є створення єдиного господарюючого суб'єкта, якогось монополіста, що призведе до ліквідації лісгоспів. Такі ідеї народжуються від бажання приватизувати українські ліси. І це прямо суперечить процесу децентралізації - всі зароблені кошти будуть йти в центр, а місцеві бюджети залишаться ні з чим. Ці застереження необхідно передбачити в Стратегії реформування. Ніякого таємного приняти невідомої Стратегії ми не допустимо».

У свою чергу, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар зазначив, що його відомство відкрито до обговорення і підтримки пропозицій профспілки. «Робоча група з фахівців, експертів, науковців розробила проект Стратегії, - пояснив він. -  У ньому передбачені відповідні запобіжники і заходи розвитку лісової галузі. Для Держлісагентства є пріоритетом збільшення лісистості України, ефективна боротьба з незаконними рубками та сталий розвиток. Поруч з цим, в проекті Стратегії закладена інституційна реформа, яка дозволить роз'єднати господарську та контролюючу функції, створити ефективну модель державного управління лісами і збереження висококваліфікованих працівників».

 Зазначимо, що раніше Європейська Бізнес Асоціація наполягала на прозорому реформуванні лісової галузі (https://eba.com.ua/yevropejska-biznes-asotsiatsiya-napolya…/). «Минулого тижня Уряд кулуарно ухвалив Стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року. У своєму листі компанії-члени Асоціації наголосили, що вважають за неприпустиме приймати стратегічні рішення щодо напрямів реформування лісового господарства без детального економічного аналізу, мінімізації ризиків, а також всебічного експертного обговорення», - йшлося у заяві

Під час зборів виступили представники міністерств і відомств, профспілкових організацій та господарств з регіонів.

Після гострої дискусії збори ухвалили відповідну Резолюцію.

 

ЛЕС3

 

 

Прес-центр ФПУ