DSCF6291

 

 

Претендуючи на будівлю профспілок на площі Народній, Закарпатський окружний адміністративний суд приховав, що раніше вже отримав будівлю на вулиці Другетів

 

 

Боротьба за Будинок профспілок в м. Ужгороді на пл. Народній, 5 набуває дедалі більшої гостроти і дістала широкий національний і міжнародний резонанс. У зв’язку з цим, в обласній раді профспілок відбулася прес-конференція на тему: «Судове свавілля продовжується: протистояння Закарпатської облпрофради і Закарпатського окружного адміністративного суду».

Виступаючи перед журналістами, голова Закарпатської облпрофради наголосив, що будівлю на пл. Народній, 5 профспілки отримали у 1963 році згідно рішення виконкому Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих шляхом обміну на будівлю по вул. Духновича, 2, яку вони займали. Тобто, один майновий комплекс був обміняний на інший.

Однак, останні упереджені судові рішення були прийняті при повному ігноруванні позиції і прав профспілок на користь позивача – Фонду Державного майна України. Підсумком судового свавілля стало прийняте Кабінетом Міністрів України розпорядження від 29 березня 2017 року №221 «Про передачу частини будівлі у м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації».

Враховуючи те, що Закарпатський окружний адміністративний суд у будь-який спосіб намагався довести своє право на будівлю, 24 жовтня 2017 року на розгляд позачергового розширеного засідання Закарпатської обласної ради профспілок за участі профспілкового активу, яке відбулося перед Будинком профспілок на площі Народній, було винесене питання «Про корумпованість судової системи в Україні і рейдерське захоплення Будинку профспілок на пл. Народній, 5».

Однією з вимог, прийнятих профспілковим активом, була вимога до Кабінету Міністрів України відмінити розпорядження Кабінету Міністрів України №221-р від 29 березня 2017 року про передачу будівлі в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації.

7 листопада на зустрічі членів Президії Федерації профспілок України з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом голова облпрофради Володимир Фленько знову порушив це питання. Керівнику Уряду було передано спільний лист Закарпатської облдержадміністрації і облпрофради від 6 листопада ц.р., в якому зазначено, що протистояння Закарпатської облпрофради і окружного адміністративного суду набуло в області широкого розголосу, розхитує суспільно-політичну ситуацію в нашому краї, який знаходиться на державному кордоні України з чотирма країнами Євросоюзу, де відслідковується ця ситуація.

З урахуванням цих обставин облдержадміністрація і облпрофрада просять керівника уряду відмінити відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України №221-р від 29 березня 2017 року.

Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом було дано доручення керівникам відповідних державних структур, в якому зазначено: «Прошу опрацювати порушене питання та визначитися щодо можливих шляхів його вирішення, а про результати поінформувати авторів листа і Кабінет Міністрів».

Остаточне рішення досі не прийняте.

Однак судове свавілля продовжується. Не зважаючи на доручення Прем’єр-міністра України, Закарпатський окружний адміністративний суд звернувся до господарського суду Закарпатської області з позовною заявою про усунення перешкод в користуванні майном. Цей факт став ще одним свідченням корумпованості судової системи, коли рішення суду приймаються в інтересах іншого суду, а усі доводи профспілкової сторони повністю ігноруються. 

На прес-конференції Володимир Фленько зробив заяву. Виявляється, що, претендуючи на будівлю на площі Народній, 5, Закарпатський окружний адміністративний суд приховав той факт, що розпорядженням Кабінету Міністрів України №1241-р від 7 грудня 2011 року йому вже передано в оперативне управління будівлю по вул. Другетів, 91 в м. Ужгороді корисною площею до 2000 квадратних метрів.

В його розпорядженні залишаються також будівля суду по вул. Загорській, 30, а також приміщення будівлі колишнього тресту «Закарпатбуд» на пл. Богдана Хмельницького. Наявних площ більш ніж достатньо для нормальної роботи 13 суддів та їх помічників.

Профспілковий лідер області продемонстрував учасникам прес-конференції фотознімки будівлі по вул. Другетів, 91, переданої для розміщення Закарпатського окружного адміністративного суду 6 років тому згідно урядового розпорядження, підписаного тодішнім Прем’єр-міністром України  Миколою Азаровим.

Журналісти побачили й інший цікавий документ – акт комісії з приймання-передачі будівлі, яка розташована по вул. Другетів, 91, де головою комісії був перший заступник голови Державної судової адміністрації України Балаклицький І.І., а його заступником – тодішній заступник, а нині голова Закарпатського окружного адміністративного суду Шешеня О.М.

Як кажуть, апетити судової гілки влади ростуть, а будь-які коментарі тут зайві…

Цікавою для присутніх на прес-конференції була інформація юриста Василя Товтина, який протягом 10 років представляв профспілкову сторону у багатьох судових справах. Доводи профспілок у судах завжди були виваженими, аргументованими, базувалися на конкретних документах, в тому числі архівних. Однак, на жаль, останнім часом позиція і слушні аргументи профспілок повністю ігноруються у ході судових засідань.

Отже, судова вакханалія в Закарпатській області триває. 130 тисяч членів профспілок нашого краю вважають такі дії рейдерським захопленням Будинку профспілок, в якому вони майже 55 років виконують свої функції щодо відстоювання прав та інтересів працюючих, передбачені Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Які найближчі дії профспілок нашого краю у цій ситуації? Про це голова облпрофради повідомив учасників прес-конференції. Обласна рада профспілок вже звернулася до міжнародних неурядових організацій щодо судового свавілля і тиску на профспілки у майнових справах. Деякі з цих організацій вже запросили Володимира Фленька до себе для проведення консультацій з цих питань. Буде направлено відповідне звернення до Європейського суду із захисту прав людини. Незабаром розпочнеться збір підписів до Вищої ради юстиції України щодо неправомірних дій Господарського суду при прийнятті у 2016-2017 роках судових рішень без урахування позиції профспілок.

І наостанок. Враховуючи те, що факти порушень майнових прав профспілок, крім Закарпаття, мають місце і в інших регіонах – Одесі, Чернігові, Івано-Франківську та інших областях, обласна рада профспілок ініціювала перед Федерацією профспілок України проведення акцій протесту у регіонах та збору підписів проти корумпованості судової системи України і порушень прав профспілок.

 

На фото:

- на прес-конференції: голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько (ліворуч) та юрист Василь Товтин;

- будівля по вул. Другетів в м. Ужгороді, яку раніше отримав Закарпатський окружний адміністративний суд;

- акт прийому-передачі майна будівлі по вул. Другетів, 91.

 

P1160

 

 

Казарма вм 43 буд.20001 

 

Казарма вм 43 буд.20003

 

Фото автора,

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради