107630 

 

Зараз складна ситуація склалася у Держтелерадіокомпанії. У зв’язку з цим Федерація профспілок області звернулася до Президента України та Прем’єр-міністра України.

 

Профспілковий актив Кіровоградської області схвально сприйняв Закон України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України», мета якого задоволення інформаційних потреб суспільства, залучення громадян до   обговорення та вирішення найважливіших соціально-економічних питань.

Суспільне телебачення і радіомовлення утворено в формі акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіомовна компанія України» (НСТУ), основним принципом діяльності якого має бути всебічне об’єктивне і збалансоване інформування про суспільно значущі події.

На превеликий жаль, ігноруючи цей основний принцип діяльності, правління ПАТ «НСТУ» з кінця минулого року під завісою змін до структури відокремлених структурних підрозділів (філій) запланувало масове скорочення працівників регіональних філій (більше 50%), пояснюючи ці дії суттєвим недофінансуванням з Державного бюджету України на 2018 рік.

Навіть побіжні розрахунки результатів такої зміни структури свідчать про те, що, до прикладу філія ПАТ «НСТУ» «Кіровоградська регіональна дирекція» змушена буде ліквідувати ТВО телевізійних програм, а це відділ дитячих і пізнавальних, культурно-мистецьких,музичних, правових програм, спецпроектів, які користуються підвищеною потребою громади регіону.

Все це відбувається без публічного обговорення, врахування думки глядача, суспільних інтересів, без участі громадськості в формуванні програмної політики.

Обурює те, що в період, коли реформа децентралізації вийшла на етап нової якості надання інформаційних послуг, ПАТ «НСТУ» своїми діями створює передумови для послаблення самої місії Суспільного мовлення та практично позбавляє населення інформації щодо подій в регіоні.

Крім того, контрастним на фоні передбаченого масового (55%) скорочення персоналу виглядає встановлення Наглядовою радою ПАТ «НСТУ» (протокол засідання № 6 від 22.02.2017 року) посадових окладів членів Правління Товариства у розмірі 75 % (57 600 гривень) від посадового окладу голови Правління. Одночасно, Положенням про преміювання (протокол засідання Наглядової ради від 08.11.2017 р. № 16) членам Правління встановлюються премії у розмірі до трьох місячних окладів за підсумками роботи за квартал та у розмірі до дванадцяти місячних посадових окладів за підсумками роботи за рік. Так, за рішенням Наглядової ради ПАТ «НСТУ» (пр. № 16 від 08.11.2017 р.) лише за третій квартал 2017 року, кожний член Правління компанії отримав 172 800 гривень премії.

Активно нав’язується ідея виробництва програмного продукту на основі аутсорсингу замість підвищення кваліфікації штатних працівників, збереження власних трудових ресурсів.

        Переймаючись проблемою своєчасної, якісної, повноцінної інформаційної потреби регіону, збереження висококваліфікованих кадрів, спроможних забезпечити високу якість контенту, Президія Федерації профспілок області просить Вашого особистого втручання в забезпечення правових основ діяльності Суспільного телебачення і радіомовлення України.

 

                                    М. Баланенко,

Голова Федерації профспілок

Кіровоградської області