33333333

 

Два роки тому, 29 січня 2016 року, голова Катеринопільської райдержадміністрації Черкаської області Ольга Ніколенко видала розпорядження про ліквідацію відділу освіти (структурного підрозділу самої адміністрації). Події, що відбувалися після того викликали гучний резонанс не лише в Катеринопільському районі Черкаської області, а й далеко за його межами.

6 квітня 2016 року більше половини працівників галузі освіти вийшли на мирний протест. Було направлено звернення в різні інстанції, починаючи з обласного управління освіти і закінчуючи адміністрацією Президента. Проте, очільниця району стояла на своєму…Освітян найбільше хвилювало «ключове» питання: «Навіщо проводити оптимізацію штату органу управління освітою таким «непопулярним» шляхом – шляхом ліквідації?». Очевидно, що саме ліквідація установи без правонаступництва не передбачає, в подальшому, при створенні відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, працевлаштування «неугодних» працівників, які не підтримують діяльність голови райдержадміністрації.

Щоб запобігти ліквідації відділу освіти, Катеринопільською районною організацією профспілки працівників освіти і науки України у березні 2016 року подано адміністративний позов до суду з позовними вимогами визнати протиправними дії голови Катеринопільської районної державної адміністрації Черкаської області в частині ліквідації відділу освіти Катеринопільської районної державної адміністрації без завчасного надання професійним спілкам інформації щодо скорочення чисельності або штату працівників та скасувати розпорядження.

За час, що минув, відбулися два суди. Черкаський окружний адміністративний суд став на захист освітян. Скасував згадуване розпорядження та визнав дії голови Катеринопільської райдержадміністрації Ольги Ніколенко протиправними. 7 грудня 2016 року Київський апеляційний суд не підтримав апеляційний позов голови Катеринопільської райдержадміністрації та залишив рішення Черкаського адміністративного суду в силі.

Оскільки розпорядження про ліквідацію відділу освіти було скасоване судом, працівники, які звільнені внаслідок ліквідації відділу освіти згідно п.1 ст.40 КЗпП звільнені незаконно.

Посадова особа, яка вчинила протиправні дії повинна була негайно виконати рішення суду, а значить відновити роботу відділу освіти та поновити на роботі незаконно звільнених працівників. Керівництво району на звернення Катеринопільської районної організації Профспілки щодо виконання рішення суду відписалося, що, нібито, подано касаційну скаргу. Проте, рішення суду набуло законної сили та потребувало негайного виконання, згідно з частиною 1 статті 255 КАС України: «…Постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов’язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України».

     Діючи в інтересах звільнених працівників внаслідок незаконної ліквідації, головою Катеринопільської профспілкової організації направлено ряд звернень, а саме: звернення до Черкаської облдержадміністрації, Національного агентства України з питань державної служби, Кабінету Міністрів України, Президента України з посиланням на ч.2.ст.19 Конституції України про те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, з вимогою дати оцінку діям голови Катеринопільської районної державної адміністрації Ольги Ніколенко щодо невиконання рішення суду.

Також, направлено заяви до прокуратури Катеринопільського відділу Звенигородської місцевої прокуратури,  Звенигородської місцевої прокуратури, Черкаської обласної прокуратури, Генеральної прокуратури щодо притягнення голови Катеринопільської райдержадміністрації Ольги Ніколенко до кримінальної відповідальності, за вчинення нею злочину,  передбаченого ст. 382 Кримінального кодексу України  –  умисне невиконання судового рішення, що набрало законної сили.

Інформацію Катеринопільської районної організації Профспілки щодо невиконання головою Катеринопільської райдержадміністрації рішення суду внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017250180000167.

Проте, органами влади та прокуратури не було вчинено дій які змусили б посадову особу  – голову Катеринопільської районної державної адміністрації Черкаської області в повному обсязі виконати постанову суду яка набрала законної сили.

В цілому, це листування тривало з грудня 2016 по квітень 2017 року. Зрозумівши бездіяльність влади та прокуратури, керуючись ст. 61,110 ЦПК України, ст.. 231,232,233,235,236,237 КЗПП України у квітні 2017 року подано дев’ять позовних заяв до суду від самих незаконно звільнених працівників відділу освіти з позовними вимогами поновлення на роботі та компенсації матеріальної а моральної шкоди за вимушені місяці простою. На сьогодні тривають судові слухання по цих справах. Катеринопільська районна організація Профспілки виступає третьою особою у справах на стороні позивачів

Ще один цікавий момент. В ході слухань, один із суддів Катеринопільського районного суду, який розглядав справу по двох людях, після четвертого слухання взяв самовідвід посилаючись на приязні відносини з головою райдержадміністрації Ольгою Ніколенко. Справи передали іншому судді.

Тому, залишається тільки чекати, щоб набути  власного досвіду наскільки неефективно працює судова та виконавча системи України після люстрації, адже владна «гілка» та прокуратура нашої країни чомусь працює на стороні чиновника а не простих пересічних громадян на кшталт «ворон ворону око не виклює».

 

Наталія Гонтаренко,

Голова Катеринопільської районної організації

Профспілки працівників освіти і науки України,

Черкаська область