unnamed

26 лютого 2018 року за ініціативою департаменту соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації в Раді профспілок області проведено круглий стіл, на якому обговорено подальші дії соціальних партнерів в умовах децентралізації влади та залучення новоутворених об’єднаних територіальних громад до соціального діалогу.

В цьому заході взяли участь голова ради профспілок області І.Басюк, його перший заступник В.Уєвич, заступник начальника управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації – начальник відділу з питань оплати праці, соціально-трудових відносин та правового регулювання у сфері праці О.Гринів, заступник голови – виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців В.Скригунець. Під час засідання обговорено питання щодо діяльності профспілкових структур при створенні територіальних громад, а також про дії сторін соціального діалогу області щодо підвищення ефективності захисту соціально-економічних та трудових прав працівників та налагодження соціального діалогу з місцевими органами влади, забезпечення збереження цілісності та єдності галузевих ланок профспілок, їхньої організаційної структури, недопущення необґрунтованої ліквідації первинних профспілкових організацій в процесі оптимізації мережі відповідних закладів.

Зокрема, є очевидним, зазначали у своїх дискусіях присутні, що процес створення нових об’єднань несе виклики для діяльності профспілкових організацій всіх рівнів, вимагає мотиваційної роботи виборних органів, з метою утворення у нових громадах профспілкових організацій.

Як зазначив голова Івано-Франківської РПО Ігор Басюк, триває підготовка двосторонніх Угод, які мають бути укладені найближчим часом профспілками з Центром розвитку місцевого самоврядування області, Асоціацією ОТГ тощо, налагоджується співпраця з депутатськими комісіями, у віданні яких процеси децентралізації, щоб профспілкам могти стати повноправними учасниками змін.

Відбуваються зустрічі з профспілковими активістами та громадськістю в новостворених територіальних громадах. Напрацьовуються принципи, які сповідуватимуться при реорганізації профорганізацій.

Акцентовано увагу, що слід проявити особливу уважність до працівників, яким загрожує вивільнення, адже саме в профспілках вони вбачають захисника своїх інтересів.

За підсумками засідання профспілкова сторона зобов’язалась розробити графіки зустрічей соціальних партнерів з керівниками та профспілчанами об’єднаних територіальних громад, які мають відбуватися паралельно з юридичними роз’ясненнями норм трудового законодавства і законів діяльності профспілкового руху, його завдань, чим не можуть нехтувати вибрані керівники громад.

 

Рада профспілок Івано-Франківської області