DSC07965

 

   1 березня 2018 року відбулось засідання Президії Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України, на якому було розглянуто питання «Про стан оплати праці на підприємствах, в установах та закладах соціальної сфери та дії Профспілки щодо підвищення її рівня.»

 

В засіданні взяли участь представники Міністерства соціальної політики України: заступник директора департаменту заробітної плати та умов праці Литвин А.М., головний спеціаліст департаменту Коновал С.І., начальник управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Суліма О.В., директор Фастівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Воровська Л.О.

     Заслухавши інформацію «Про стан оплати праці на підприємствах, в установах та закладах соціальної сфери» Президія Центральної Ради Профспілки відзначала, що питання підвищення рівня заробітної плати працівникам соціальної сфери завжди були пріоритетними в діяльності Профспілки. Відсутність належного фінансування і низький рівень оплати праці працівників спонукали Центральну Раду Профспілки постійно наполягати на зустрічах з керівництвом Міністерства соціальної політики України, розглядати стан справ з фінансуванням, оплатою праці і шукати шляхи вирішення.

   Тричі в 2017 році розглядались проблемні питання за участю керівництва Міністерства, направлялись листи, обговорювались на Пленумі, засіданнях Президії Центральної Ради Профспілки, вносились пропозиції до проектів законодавчих і нормативних актів стосовно установ, закладів та організацій соціальної сфери та їх працівників, відстоювались інтереси працівників в рамках зустрічей з представниками Мінфіну, інших органів виконавчої влади, депутатів.

Центральна Рада Профспілки, обласні ради Профспілки вживали відповідних заходів для привернення уваги виконавчої влади до проблем фінансового забезпечення підприємств, установ та організацій соціальної сфери, встановлення справедливої оплати праці працівникам, здійснювали громадський контроль за додержанням законодавства про працю.

В рамках виконання Галузевої угоди при підведенні підсумків аналізувався стан справ в організаціях соціальної сфери, зокрема щодо оплати праці. Центральна Рада Профспілки спільно з обласними радами Профспілки здійснювала моніторинг фінансового забезпечення, рівня оплати праці і інформувала Мінсоцполітики.

Збільшення розміру мінімальної оплати праці до 3200 грн. з 1 січня 2017 року не вирішило проблеми на тлі підвищення цін на споживчі товари, комунальні послуги, ліки, оздоровлення та інше. Законом України «Про Державний бюджет України» мінімальну заробітну плату з 1 січня 2017 року було підвищено вдвічі, відповідно до оновленого прожиткового мінімуму, та встановлено в розмірі 3200 грн,   а посадовий оклад (тарифна ставка) робітника І –го тарифного розряду за ЄТС – 1600 грн.

Посадові оклади працівників перших 11 тарифних розряд отримують з урахуванням доплат і надбавок практично однакову заробітну плату.

Заробітна плата у галузі залишається найнижчою серед інших галузей економіки. За данними статистики середня заробітна плата працівників установ соціального захисту за 2017 рік склала 4997 грн., з урахуванням утриманих податків – 3957грн. Особливо критична ситуація в будинках-інтернатах, територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), заробітна плата в яких з урахуванням утриманих податків навіть менша за мінімальну.

Центральна Рада Профспілки стурбована ситуацією і соціальною напругою, що назріває в трудових колективах через невдоволення працівників станом справ з оплатою праці. Працівники галузі висловлюють обурення несправедливими, дискримінаційними підходами в оплаті праці та порушенням  їх трудових прав, встановлених законодавством України, і вимагають підвищення оплати праці, ліквідувати «зрівнялівку» в оплаті праці працівників за Єдиною тарифною сіткою, що склалась на сьогодні, забезпечити всі виплати, передбачені законодавчими та нормативними актами.

           Невизначеність чіткої структури мінімальної заробітної плати та вичерпного переліку доплат та надбавок, зрівнялівка в оплаті праці кваліфікованих та некваліфікованих працівників, порушення міжкваліфікаційної диференціації оплати праці внаслідок недостатності фондів оплати праці, недостатність коштів у державному та місцевих бюджетах унеможливлює підвищення рівня заробітної плати, забезпечення міжкваліфікаційної диференціації зарплати, спричиняють зниження посадових окладів, скорочення та скасування доплат, надбавок та інших виплат.

Включення до мінімальної зарплати надбавок за використання деззасобів, суми підвищення окладів за роботу у шкідливих та важких умовах праці, гірській місцевості, за виконання особливих робіт, обумовлених галузевою специфікою тощо роблять заробітну плату працівників будинків-інтернатів, територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) найнижчою серед всіх бюджетних галузей.

Президія прийняла Звернення до Кабінету Міністрів України (додається) та постановила:

 - Спрямувати роботу на посилення соціального захисту працівників соціальної сфери; домагатись від органів законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечення прав і гарантій працівникам соціальної сфери, підняття престижу соціальної роботи.

 -Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо підняття на законодавчому рівні розміру прожиткового мінімуму як основи для формування тарифної системи з метою ліквідації зрівнялівки в оплаті праці.

 -Звернутись до керівників обласних державних адміністрацій, обласних рад щодо недопущення скорочення видатків на утримання установ, закладів та організацій соціальної сфери, зокрема на виплату заробітної плати.

 - Домагатись прийняття законопроекту „Про соціальні послуги”(нова редакція) (реєстр. № 4607 від 06.05.2017) з урахуванням пропозицій Профспілки працівників соціальної сфери до цього законопроекту;

 

Обласним радам Профспілки:

-Здійснювати контроль за дотриманням чинного законодавства стосовно трудових, соціально-економічних прав працівників підприємств, установ та організацій соціальної сфери.

 -Забезпечити оперативний моніторинг ситуації в трудових колективах з метою вироблення пропозицій щодо тактики дій та прийняття відповідних рішень.

 -Відстоювати інтереси працівників соціальної сфери перед обласними, районими державними адміністраціями, обласними, районими радами, територіальними громадами, зокрема на належне фінансування та оплату праці.

 

 Профспілка працівників соціальної сфери України