Про ТТСЕР

 

27 березня 2018 року відбулося планове засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Голова ради, перший заступник Голови Правління Харківської обласної організації роботодавців «Граніт» Колесніков О.О. відмітив важливу роль Територіальної Угоди в частині підвищення якості життя населення, забезпечення своєчасної та гідної заробітної плати працівникам, розвиток соціальної і економічної сфери області.

 

Інформуючи від сторони влади директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ю.І. Шпарага відмітив, що з 94 норм і зобов'язань, які на себе брали соціальні партнери, виконуються – 91, частково виконуються - 2 та 1 – не виконується. Так, реалізація заходів Угоди сприяла досягненню економічного зростання області. За 2017 рік, загальний обсяг інвестицій, залучених в економіку області становить $ 659,2 млн. У цій сумі на долю вітчизняного та іноземного бізнесу припадає $508,5 млн. Сьогодні Харківщина є єдиним з промислово розвинених регіонів України, де виробництво зростає безперервно вже два роки поспіль. Наразі зростання становить понад 6%, а у машинобудуванні – майже 10%, і така динаміка вже забезпечує позитивний фінансовий результат. На підприємства почали повертатись робітничі та інженерні кадри. Протягом 2017 року в промисловості створено близько 3,7 тисяч нових робочих місць. Також Шпарага Ю.І. зупинився на зростанні добробуту населення, ситуації на ринку праці області, на найбільш проблемному питанні - існуванні нелегальної зайнятості. За даними податкової звітності торік 80,0 тисяч громадян працездатного віку (від 23 до 60 років) не отримували доходів,8 тисяч підприємств нараховували своїм працівникам заробітну плату нижче розміру законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати та на її рівні.

Виконавчий директор обласної організації роботодавців «Граніт» Григор’єв В.В., інформуючи про дії роботодавців з реалізації норм і зобов’язань Угоди відмітив, що практично по всіх розділах Угоди відмічаються позитивні зміни, а також не допущено погіршення раніше досягнутих показників. Ряд промислових підприємств значно наростили обсяги виробництва, проте кризи у промисловому секторі ще неподолані. Також Григор’єв В.В. зупинився на законопроекті 7206 «Купуй українське, сплачуй українцям», який 7 грудня 2017 року прийнятий за основу. Через відсутність законодавчої підтримки вітчизняних виробників державний бюджет України втрачає податки, а українці – роботу і зарплату.

Інформуючи про виконання профспілковою стороною норм і зобов’язань Угоди, заступник Голови ОПХО Волков С.Г. зазначив, що прагнення українців до європейських зарплат - закономірне і зрозуміле. Саме заробітна плата служить індикатором економічного зростання, ефективності проведених реформ і децентралізації. І саме рівень достойної заробітної плати та підвищення добробуту є актуальним і основоположним шляхом досягнення європейських стандартів. При зростанні обсягів виробництва у всіх сферах, реальної заробітної плати, незначному рівні безробіття, створенні нових робочих місць і виведенні їх з «тіні» не відбувається покращення рівня життя. Постійне зростання цін на продукти, товари першої необхідності, тарифи на житлово-комунальні послуги нівелює зростання заробітної плати. Харківська область за рівнем оплати праці значно відстає від середніх показників по Україні і від промислових регіонів. Заробітну плату нижче мінімального розміру отримують 7,1% штатних працівників, а мізерну заробітну плату, тобто нижче регіонального прожиткового мінімуму, - в грудні він склав 6209 грн. на одну людину, отримують 55% працівників, тобто практично кожен другий. Профспілковий наліз обсягів виробництва в натуральному і грошовому вираженні за окремими підприємствам свідчить про зростання тільки у вартісних показниках, в натуральних - тільки там, де взагалі не було виробництва - зокрема на ХТЗ. Практично весь промисловий комплекс працює неповний робочий тиждень. Щорічно збільшується кількість підприємств, які встановлюють різдвяні та великодні канікули, зменшуючи тим самим фонд робочого часу і відповідно оплату праці.

Всі доповідачі акцентували увагу на проблемному, в частині виконання, заході Угоди - погашенні боргів з виплати заробітної плати. Станом на 01.01.2018 борги залишаються досить значними і становлять 224,5 млн грн. При цьому наголошувалося, що в області скоординована робота всіх державних органів, які мають контролюючі функції щодо своєчасної виплати заробітної плати. Розроблено алгоритм дій, завдяки якому налагоджено співпрацю з Головними управліннями Держпраці у Харківській області та Національної поліції в Харківській області, головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області, відділенням Національної служби посередництва та примирення в Харківській області.

При розгляди другого питання «Про підсумки та проблемні питання пенсійної реформи», начальник головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Ачкасов В.М. проінформував членів Ради, що в рамках пенсійної реформи з 1 жовтня 2017 року перераховано пенсії 789,3 тис. пенсіонерів, збільшено пенсії – 735,8 тис. чол., в середньому підвищення склало 624 грн. Середній розмір пенсії станом на 1 січня 2018 року складав 2530,21, в тому числі трудових – 2515,81 грн. Також Ачкасов В.М відмітив, що через зміну параметрів розрахунку пенсій, а саме застосування середнього показника за 3 роки в розмірі 3764,4 грн., одночасно з цим зменшення величини оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1, для деяких пенсіонерів підвищення пенсій не відбулося. Також Ачкасов В.М. акцентував увагу членів Ради на перехід органів Пенсійного фонду з 1 січня 2018 року на нове програмне забезпечення для призначення та перерахунку пенсій, що дасть можливість підвищити . рівень соціального обслуговування населення.

В обговоренні зазначених питань взяли участь: Колесніков О.О., Благовещенська А.В. Байбакова Н.П., Щербак В.М. та ін.

За результатами засідання прийнято протокольне рішення.

 

Гриценко Н.О.,

заввідділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО