DSC03244

 

 

47-й обласний зліт молодих вчителів, присвячений 100-річчю від дня народження видатного педагога-земляка Василя Сухомлинського, стартував із музично-драматичного театру. Це символічно, адже саме в цьому залі 50 років тому великий учитель започаткував цей захід. До речі, 39 сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО затвердила рішення про відзначення у 2018 році 100-річного ювілею Сухомлинського. Відповідні рішення прийняті на рівні Верховної ради України та області.

Завдяки обкому профспілки працівників освіти і науки, зокрема освітянсько-профспілкового подвижника Світлани Скалько, традиція зльоту живе і розвивається. Ювілейна дата спонукала учасників зльоту, і не тільки, перечитати неоціненну спадщину генія педагогіки. Виступаючі цитували уривки творів, які стали крилатими і які актуальні й сьогодні. З напутніми словами до молодих учителів звернулися голова ОДА Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, народний депутат України Костянтин Яриніч, професор ЦДПУ Надія Калініченко, начальник управління освіти і науки, молоді та спорту Володимир Таборанський, голова обкому профспілки освітян Світлана Скалько… Саме Василь Олександрович започаткував роботу із молодими спеціалістами освіти. Як зазначила Світлана Скалько, він говорив тихо, а почув його увесь світ. І дізнався про Павлиську школу, у якій і досі живе дух великого вчителя.

Ветерани-педагоги передали естафету молодому поколінню і заповідали впроваджувати в педагогічну діяльність ідеї Сухомлинського. Учасники зльоту підготували звернулися до усіх вчителів України із закликом розгорнути активну підготовку до відзначення 100-річного ювілею видатного педагога, а головне користуватися його надбанням у роботі.

Учасники зльоту побували в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. Сухомлинського, де ознайомилися з особливостями його роботи з питань підвищення фахової майстерності.

Далі молодих вчителів вітала столиця. Їм пощастило побувати в Академії педагогічних наук України, зустрітися з президентом АПНУ Василем Кременем, який побажав молоді не лише давати знання учням, а й уміння використовувати знання на практиці, з академіками, зокрема із донькою Василя Сухомлинського – Ольгою Василівною, яка розкрила постать батька-вчителя, котрий віддав серце дітям, створив унікальну авторську школу. Академія педнаук, членом-кореспондентом якої був В. О. Сухомлинський, – це та вершина, до якої мають прагнути молоді учителі.

Чим вразили київські навчальні заклади? Не тільки зовнішнім виглядом – вони шанують Сухомлинського не шаблонно, від дати до дати, а вдумливо використовуючи цінну спадщину. Молоді освітяни відвідали Путрівський НВК Васильківського району, який від зовнішнього і внутрішнього оздоблення до навчального змісту нагадує школу-казку. Кожен клас оснащений мультимедійними комплексами, що дозволяє проводити сучасні відео-уроки, є стем-лабораторія. Путрівський НВК увійшов у сотню шкіл країни, які освоюють проект «Нова українська школа».

Свою родзинку має і Боярська «Гімназія-НВК І ступеня», яка працює за індивідуальним освітнім маршрутом кожного учня. Для цього створені динамічні профільні групи. У школі багато експериментують, беруть участь у творчому моделюванні авторської школи, три класи працюють за проектом Нової української школи. Усе це дає гарні результати – учні добре складають ЗНО.

Не менше подивувала Броварська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, яка у 2013-2016 роках стала експериментальним закладом НАПН України, досліджуючи проблему «Розвиток творчої особистості молодшого школяра на літературній спадщині В. О. Сухомлинського». Її досвід роботи був представлений на ІХ Міжнародній науково-практичній конференції та ХХІІІ Всеукраїнських педагогічних читаннях. У 2016-2017 н. р. школа почала працювати як обласний опорний заклад.

Завершальним акордом подорожі броварськими освітніми стежками стала екскурсія-феєрверк до палацу дитячо-юнацької творчості. Це палац – у повному розумінні слова: за сучасним оформленням, оснащенням, умовами для роботи студій і гуртків. Такий розкішний подарунок дітям зробила мерія. На підтвердження змістовної і цікавої роботи палацу його знані в Україні колективи дали неперевершений концерт.

Кульмінацією зльоту став конкурс Міс Освітянка та Містер Освітянин. Молоді вчителі азартно змагалися за цей титул: презентували свою роботу, давали бліц-відповідь на запитання і розкривали світ своїх захоплень. Просто вражаєшся, як завантажені до неможливості вчителі знаходять час на різноманітні хобі: традиційну вишивку і бісером, виготовлення ляльок, малювання фарбами і піском, туризм, пісні, танці, різьбу по дереву… А вчитель Іванівської ЗОШ Світловодського району Роман Падалиця, крім звичних захоплень, мурує каміни. Він і отримав титул Містер Освітянин. А корона Міс Освітянка дісталася вчителю Новоархангельського НВО №1 Людмилі Середі. Під час зльоту було багато нагород, в т. ч. і профспілковою премією ім. Ткаченка, подарунків, звучало безліч компліментів, в т. ч. на адресу авторів і авторських колективів, учасників конкурсу стіннівок та інших інтелектуальних змагань. Головне, захід подарував нових друзів, море емоцій і спогадів на все життя.

Успішному проведенню зльоту сприяла підтримка та фінансова допомога ОДА, обласної ради, управління освіти ОДА, обласного центру дитячої творчості, а також благодійників - обласної організації Аграрної партії, спілки вірмен України в області, ректоратів та профкомів ВНЗ, ПП «Союз Афган», окремих підприємців Бобринецького, Кіровоградського, Олександрійського районів...

 

DSC03254

 

DSC03388

Марія Іванова,

м.Кропивницький