profspilky-2

У профспілок Полтавщини до Гаранта – особливі претензії. Його служба виявилася єдиною, що проігнорувала розпачливе SOS сторони соціального партнерства про пограбування серед білого дня. З Адміністрації на усі звернення полтавців з лютого – ні слуху, ні духу. А надії були. Бо Кабмін, Верховна Рада, Генеральна прокуратура та іже з ними такого навідповідали, що склалося враження: Україна – світове осереддя демократії.

Спілчани вирішили не здаватися і боронити власну хату наявними силами, протиставити державному свавіллю свій аргумент – поки що мирну акцію протесту. На калатання дзвонів у «переданому в оперативне управління генеральним та обласним прокурорам» (читай – поцупленому) приміщенні Полтавської облпрофради відгукнулася Федерація профспілок України і солідарні сусіди – до Полтави, де 12 квітня на захист порушених прав і здорового глузду вийшов профспілковий актив, прибув чималий гурт колег з Чернігова, Сум, Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Києва і області, Кропивницького, Черкас , представники ФПУ . 

Велелюдна протестна хода спершу навідалася до гарненького приміщення обласної прокуратури у полтавському середмісті. Тут перед облицьованим у мармур фасадом «потерпаючої від браку офісних площ» будівлі вартових законності відбувся мітинг з вимогами до влади і, зокрема, Генеральної прокуратури України, відмовитися від чужого майна і довести на ділі, що верховенство права, справедливість і повага до Закону ще залишаються нормою життя в нашій країні.

Промовці з обуренням наголошували, що наступ на майнові права профспілок, який триває в Одеській, Івано-Франківській, Закарпатській та Полтавській областях, є грубим порушенням Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» і спрямований на обмеження статутної діяльності найбільшого представницького органу людей найманої праці. «Втручання державних органів у роботу профспілок переслідує мету позбавити трудівників можливості захистити свої права і інтереси в умовах проведення недолугих і неефективних реформ», – наголосив, відкриваючи мітинг, голова Полтавської облпрофради Леонід Вернигора.

Солідарні і рішучі дії закликали продовжити голова об’єднання профспілок Харківщини Сергій Тесленко, голова Полтавської обласної організації профспілки «Машметал» Валерій Пухай, заступник голови Дніпропетровського об’єднання профспілок Юрій Чернов, заступник голови Полтавської обласної організацій профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Анатолій Аксьоненко, помічник народного депутата України, представника ФПУ у Верховній Раді України Сергія Капліна Олександр Шамота, голова федерації профспілок Черкащини Петро Шевченко, голова федерації профспілок Кіровоградської області Максим Баланенко.

Звернення до ініціаторів і виконавців злочинного рейдерства від імені учасників півтора-тисячного мітингу під гаслами «Ні – рейдерам у прокурорських погонах! Ні – прокурорсько-судовій змові! Ні – порушенню Конституції! Ні – наступу на права профспілок!» оприлюднила заступник голови Полтавської облпрофради Ганна Таргаєва. Мітинг одноголосно схвалив законні вимоги.

Мітинг уповноважив вручити вимоги спілчан до очільників обласної прокуратури голову Полтавської обласної ради профспілок Леоніда Вернигору. На зустрічі сторін в.о. прокурора області, перший його заступник Олександр Легеньковський та заступник прокурора Олександр Савенко намагалися звично прикрити нахабне пограбування профспілок посиланнями на рішення судів і одіозну постанову Верховної Ради України 1992 року про «онароднення» власності громадських організацій колишнього Союзу РСР.

Принагідно згадалася манера ласого до чужого завгоспа 2-го будинку Старсобезу, «голубого сором’язливого злодюжки Альхена» із безсмертної класики одеситів Ільфа і Петрова: «Он крал, и ему было стыдно»…

Л.М. Вернигора нагадав опонентам, що саме обласна прокуратура виступила ініціатором рейдерського захоплення профспілкового майна, нацькувавши на облпрофраду «господарські суди Саші Стоматолога», і тому переодягання законників у білі одежі є очевидним блюзнірством і дискредитацією права.

Гучна хода протесту профспілок потривожила ще одне осереддя української Феміди – приміщення Господарського суду Полтавської області. Його керівництво не спромоглося перервати обідній відпочинок і хоч би щось пояснити обуреній профспілковій громаді – місцеве судове чиновництво обмежилося відеозйомкою мітингу із-за прикритих фіранками вікон. Та, сподіваємося, судді все ж почули переконливу аргументацію позиції профспілок у емоційному виступі голови Черкаської обласної організації працівників культури Василя Марштупи.

Під вікнами обласної державної адміністрації та обласної ради діалогу профспілок із не менше за Альхена сором’язливою владою теж не відбулося – керівництво регіону перебувало на виїзній сесії облради поза обласним центром. А їм би слідувало почути голос соціального партнера! У зверненні до місцевих владоможців їм ще раз, вже вкотре, нагадали: «… ваше відсторонене споглядання за нахабним переділом чужого майна структурами, котрі покликані стояти на сторожі прав і свобод громадян, примушує визнати наш з вами діалог порожньою формальністю. Вимагаємо долучитися до розв’язання проблеми і стати справжнім партнером профспілкам у забезпеченні необхідних соціальних умов для розвитку краю».

Профспілкова акція протесту широко висвітлена засобами масової інформації.

М’яча закинуто на поле відповідальності влади. Профспілки переконані: вистоять.

 

Полтавська обласна рада профспілок