sw4

 

Сьогодні, 24 квітня, відбулася робоча зустріч профспілкового активу Харківщини з Головою Харківської обласної державної Адміністрації Юлією Олександрівною Світличною.

 

Під час зустрічі обговорили питання розвитку виробництва та захисту прав працівників підприємств області.

«Мені приємно, що в нас є діалог, - сказала, відкриваючи зустріч, Юлія Світлична. - Я підтримую профспілки й орієнтуюся на людей. Коли виїжджаю на заводи, обов'язковими учасниками моїх зустрічей є представники профспілок».

Керівник області зазначила, що в останні декілька років Харківська область демонструє високі економічні результати, що дозволяє регіону займати провідну позицію за показниками соціально-економічного розвитку серед інших областей країни.

«Усі економічні показники, яких ми досягаємо разом, повинні прямо відбиватися на кожному мешканці Харківської області, - підкреслила керівник ХОДА. - Саме з цією метою ми відвідуємо великі промислові підприємства. Ми розуміємо, що обласна державна адміністрація може допомогти завантажити їх. З цим питанням, як першочерговим, я виступала перед Прем’єр-міністром України минулого тижня».

 

sw2

 

Юлія Світлична зазначила, що серед перспективних напрямків завантаження промислових підприємств регіону - участь їх у програмах модернізації великих державних компаній (наприклад, таких, як «Укрзалізниця»). Беручи участь у подібних програмах, великі підприємства ну також зможуть завантажувати замовленнями суміжників.

Голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко подякував керівнику ХОДА за співпрацю з профспілковими організаціями та той соціальний діалог, який вона веде з керівництвом підприємств з метою підвищення заробітних плат їх працівникам.

«Те, що ви порушили питання завантаження промислових підприємств області замовленнями перед Прем'єр-міністром України, - це важливий крок. Ми розраховуємо на ефект від такого звернення», - сказав Сергій Тесленко. Водночас, дуже болючим питанням є заборгованість із виплати заробітної плати на окремих підприємствах області, а також її розмір. «Зарплата повинна збільшуватися в рази. А на сьогодні її зростання ніяк не поспіває за зростанням цін на продукти харчування, необхідні промислові товари, послуги, тарифи ЖКХ», - підкреслив Сергій Анатолійович.

Інформацію про результати, яких було досягнуто в економічній сфері регіону, в ході зустрічі озвучив заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

sw5

 

«У січні-лютому 2018 року індекс промислового виробництва в області становив 103,7% (при середньому по Україні 102,8%). У минулому році вперше за останні роки чисельність працівників у промисловості почала зростати. Протягом 2017 року в цій сфері було створено близько 3,7 тисячі нових робочих місць. У цілому по області було створено 39 тисяч нових робочих місць. Темпи зростання заробітної плати були вищими за середні по Україні й становили 140,5%. Зарплата продовжує зростати й у 2018 році», - поінформував Михайло Черняк.

Він також зазначив, що на даний момент у Харківській області найнижчий рівень безробіття в Україні.

Також свої проблемні питання до голови ОДА донесли Погорєлов М.В., голова первинної профспілкової організації Профспілки авіаторів України на Харківському державному авіаційному підприємстві, Благовещенська А.В., голова обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я України, Байбакова Н.П., голова обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу України, Ронін М.О., голова Харківської галузевої ради Профспілки працівників космічного та загального машинобудування України, Шацький М.А., голова Харківської обласної профспілки працівників харчової та переробної промисловості, Білоус Б.Г., голова обласної організації Профспілки працівників лісового господарства України, Дулуб Л.М., голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, Кригін М.І., голова обласної організації Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України.

 

sw3

 

Голова ХОДА відзначила, що підтримує профспілки й орієнтується на людей. Під час відвідування підприємств, установ та організацій обов'язково зустрічається з представниками профспілок.

За підсумками зустрічі представники профспілок та голова ХОДА домовилися про подальший розвиток співробітництва з метою підвищення соціальних стандартів на підприємствах Харківської області.

 

Відповідальний за інформаційну роботу

ОПХО

 

sw7