25 квітня в житті найбільшого в Рівненській області громадського об’єднання Федерації профспілок області відбувалася знакова подія --- розширене засідання VI Ради Федерації профспілок та ІІІ Форум голів первинних профспілкових організацій, під час яких обговорювалось питання з подальшого розвитку профспілкового руху в умовах реформ. В одному з найбільших залів області вона зібрала більше 300 учасників, що представляли більшість районів та частину новостворених первинок в ОТГ.

Очевидно, що тема впровадження реформ хвилює спілчан, бо розмова вийшла відкритою і конструктивною, результатом якої стала постанова та Звернення до влади і роботодавців та Заява учасників зібрання.

 

Свій виступ голова Федерації профспілок області Микола Шершун зосередив на основних профспілкових вимогах: досягнення гідної праці, її охорони, належного соціального захисту працюючих, боротьбою з безробіттям ,корупцією та інфляцією, тіньовою економікою, міграцією тощо.

 У нас в України, зазначив він, дуже багато бажаючих стати до керма, а потрібно, щоб було більше охочих взятися за весла і дружно гребти. Так повинні діяти і первинки – консолідовано і послідовно, зміцнюючи свої ряди.

Голова Федерації профспілок України, Григорій Осовий, який був присутній на заході, у своєму виступі, вислухавши усіх виступаючих, сказав: «В Конституції України записано, що профспілки - це правозахисна організація. Отож, наша основна функція – захищати права працівників. Наша робота це постійна боротьба. Сьогодні вся країна в реформах. І нам теж потрібно переформатовуватись і ставати іншими в сучасному вимірі».

Також голова ФПУ розповів присутнім як проходить співпраця профспілок з Урядом на загальнонаціональному рівні.

 Соціальний діалог це тонка річ, зазначив Григорій Осовий, не завжди вдається досягати бажаних результатів. Є розуміння профспілок з боку Премєр-міністра Володимира Гройсмана, але ставлення міністерств до профспілок різне. Не вдається, для прикладу, налагодити співпрацю з Міністерством охорони здоровя.

Нагалошую, що всі проекти постанов чи проекти законів ідуть на опрацювання та затвердження у Федерацію профспілок України. За минулий рік таких було - 870 , на 330 ми давали згоду, 120 заперечували. Отож, не завжди наші вимоги реалізуються в повній мірі. Досить складно ідуть переговори по Укладенні нової Генеральної угоди. Камінь спотикання – заробітна плата.

На завершення заходу відзначали кращих профспілкових активістів нагородами ФПУ, ФПО, Рівненської обласної ради, облдержадміністрації та міської ради.

 

 

http://radiotrek.rv.ua  - Профспілки в Рівному висунули нові вимоги владі  (АУДІО/ВІДЕО)

 

Телеканал Ритм Рівне -  сюжет про засідання ради. 

 

r DSC 6283

 

r DSC 6287

 

r DSC 6340

 

 

r DSC 6353

 

r DSC 6373

 

 

 

 

Інформаційно-аналітичний центр

Федерації профспілок Рівненщини