DSC 0263

 

Днями із закордонної поїздки до друзів-партнерів з німецької профспілки ІГ-Метал м. Зінгена повернулася делегація спілчан Полтавщини. Наразі Ганна Таргаєва – керівник делегації, заступник Голови облпрофради, Ольга Курінько – голова обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України, Олена М'ясоутова – голова профкому ПрАТ «Кременчуцький сталеливарний завод», профспілки машинобудування та металообробки діляться враженнями з колегами від майже тижневого перебування на гостинній землі Баден-Вюртемберг на півдні ФРН.

Делегація відвідала місцеве сталеливарне підприємство, на якому подивувалася високотехнологічним виробничим процесам виплавки сталі та роботизованій процедурі виготовлення деталей. Звісно, полтавських активістів чи не більше цікавили новітні «технології» соціальної роботи в колективі, який налічує 1000 працівників, у викладі давнього друга полтавців, досвідченого активіста Томаса Фішера. Наразі Томас неабияк завантажений, обіймаючи дві посади – голови ради трудового колективу і голови профспілкового комітету, атож поділився з колегами багатьма набутками партнерства, зокрема, колдоговірного.

Наших делегатів та представників профспілок м. Зінгена з їх очільником Енсо Соваріні прийняв обер-бургомістр цієї південно-німецької перлини, а заразом і потужного промислового центру, Бернд Хойслер. Пан міський голова похвалився тісною співпрацею з радою профспілок, чому полтавці щиро позаздрили, згадавши своїх «соціальних партнерів», котрі тероризують профспілки і не припиняють рейдерських спроб привласнити спілчанське майно. Обраному на сім років зінгенівському обер-бургомістрові вдається не лише знаходити спільну мову з «активною і позитивною опозицією», як він поіменував партнерів-спілчан, а й кермувати зусиллями шістьох політсил, представлених у міській раді, задля розвитку і процвітання 46-тисячної громади. Делегація передала вітання обер-бургомістрові та членам ради профспілок IG Metal м.Зінгена від голови облпрофради Леоніда Вернигори із запевненнями у зміцненні дружніх зв»язків і співпраці.

 

 

Полтавці відвідали кладовище м. Зінгена, де поховані наші земляки з Миргорода та Кобеляк. Дбає про поховання та збереження пам'яті про долі закинутих на чужину війною остарбайтерів з Полтавщини почесний громадянин м. Зінгена Вільгельм Вабель. Зустріч з ним упевнила гостей у високій вартості справжніх людських цінностей…

Цікавою виявилася екскурсія наших делегатів на пересічне, з побутового, житейського погляду, поштове підприємство сусіднього з Зінгеном міста Констанс. Профспілка колективу, в якому працюють 300 осіб, вправно відправляючи кореспонденцію до 38 країн світу (буває вагою до 5 тонн), входить до профспілкового об'єднання ІG-Метал. У констанських поштарів – красивий спецодяг, пільгове харчування, 35-годинний робочий тиждень, пристойна зарплата і забезпечене майбутнє. Як бачимо до профспілки металістів входить профспілка поштовиків і співпраця їх позитивна і результативна .

Гості з Полтавщини ознайомилися з численними пам'ятками старовинного німецького містечка. З користю, хоч і важкувато, піднялися на місцеву Sehenswürdigkeiten – водонапірну башту, яка постачає озерну воду зі знаменитого Бодензее для пиття чотирьом мільйонам мешканців навколишніх міст і містечок (жодного села у нашому розумінні під Зінгеном немає).

На зустрічі профспілкового активу , членів рад трудових колективів IG Метал з полтавською делегацією обмінялися набутими здобутками на підприємствах м. Кременчука після відвідин делегації м. Зінгена у 2017 році підприємства ПАТ» Кременчуцький вагонобудівний завод «,та профактиву ПАТ « Кременчуцький завод технічного вуглецю «. Енсо Саваріні та Ганна Таргаєва в своїх виступах відзначили необхідність подальшої співпраці профспілок та нагальні питання покращення життя та соціально – трудового захисту працівників підприємств.

Делегація профспілок з Полтавщини запросила партнерів IG - Метал м. Зінгена до м. Полтави на наступний рік.

До слова, насамкінець – зв'язки полтавців з профспілкою ІГ-Метал м. Зінгена міцніють вже четверте десятиліття. Виходить, потрібні.

 

 Ганна Таргаєва,

заступник Голови облпрофради