114297605 GUSzsBIyOw8

Минулого тижня у місті Сєвєродонецьк за участі Голови Профспілки працівників культури України Перелигіної Людмили Федорівни відбулася Конференція Луганської обласної організації Профспілки, підсумком якої стало відновлення на постійній основі діяльності територіальної організації Профспілки та обрання її керівних виборних органів.

Проведення конференції є логічним продовженням системних дій Профспілки по збереженню закладів культури Луганщини в умовах напруженої військової ситуації на сході України. Адже, у 2014 році, в звʼязку з проведенням у східному регіоні державної антитерористичної операції, Президією Центрального комітету Профспілки було прийнято рішення обрати тимчасовий Луганський обласний комітет з метою забезпечення конституційних прав працівників культури області та одержання ними визначених законодавством соціально-економічних гарантій.

Тривалі бойові дії, проведення на державному рівні широкомасштабного реформування, особливо впровадження реформи децентралізації, створення обʼєднаних територіальних громад виокремили ряд проблемних питань, які потребують негайного вирішення, та суттєво вплинули на кількість культурно-мистецьких установ і соціальний статус працівників культури Луганщини. Тож, назріла необхідність повноцінного відродження структури обласної організації Профспілки та її виборних органів. Весь комплекс організаційних питань та підготовчої роботи взяв на себе Центральний комітет Профспілки. За підсумками конференції обрано Голову Луганського обкому Профспілки Верескуна Геннадія Яковича, який останнім часом обіймав посаду директора Біловодського районного краєзнавчого музею.

Під час візиту до м. Сєвєродонецьк також відбулися зустрічі Голови Профспілки працівників культури України Перелигіної Л.Ф. з першим заступником Голови Луганської обласної державної адміністрації Філем Сергієм Олександровичем та керівниками обласних закладів культури. Під час зустрічі з посадовцем ОДА Перелигіна Л.Ф. презентувала діяльність всеукраїнської Профспілки на сучасному етапі та ознайомила його з основними проблемами, над вирішенням яких наразі працює Профспілка з урядовими структурами та місцевими органами влади.

Зі свого боку, перший заступник Голови Луганської ОДА Філь С.О. звернувся до Голови Профспілки працівників культури України Перелигіної Л.Ф. з проханням вирішити питання підвищення оплати праці працівникам закладів культури, що знаходяться на «лінії розмежування». Не зважаючи на чисельні обстріли з непідконтрольної українській владі території, часткову відсутність газо- та електропостачання, зруйнованість будівель та інші тяготи життя, заклади культури, що розташовані у 51-му населеному пункті «лінії розмежування», не припиняють своєї роботи і виконують свої професійні обовʼязки з культурного обслуговування населення. Найбільш серйозна ситуація з оплатою праці працівників закладів, розташованих у сільській місцевості. Тож, працівники культури, життя яких цілодобово піддається небезпеці, цілком заслуговують на захист з боку держави шляхом встановлення додаткових преференцій у вигляді надбавок. Враховуючи триваючий процес формування проекту Державного бюджету на 2019 рік, питання підвищення оплати праці «на лінії розмежування» має сьогоденну актуальність.

Підсумком зустрічі з першим заступником голови Луганської ОДА Філем С.О. стало направлення до Премʼєр-міністра України Гройсмана В.Б. звернення Профспілки з пропозицією щодо підвищення на 50 відсотків заробітної плати працівникам культури, які працюють у «зоні розмежування».

Одночасно Голова Профспілки Перелигіна Л.Ф. звернулася до Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Черниша В.О. з проханням найближчим часом провести зустріч із проблемних питань.

Профспілка й у подальшому докладатиме зусиль щодо позитивного вирішення соціальних питань, які були підняті під час візиту до м. Сєвєродонецьк. В цьому напрямку триває також робота з напрацювання звернень до законодавчої влади України.

 

 

Профспілка працівників культури України