IMG 3331


26 вересня з представниками структурних підрозділів Черкаської облдержадміністрації бюджетної сфери та профільних галузевих профспілок обговорили питання виплати заробітної плати працівникам в IV кварталі поточного року.

Найбільш складна ситуація виникла в освітян м. Канева, де обсяг освітньої субвенції у 2018 році зменшений порівняно з попереднім роком майже на 3 млн. грн. При цьому відбулося підвищення заробітної плати педагогом на 25 %.

Дефіцит коштів привів до виникнення заборгованості з виплати відпускних та заробітної плати вже на початок вересня.

Канівські профспілки офіційно звернулися в усі інстанції щодо необхідності вирішення проблеми. Але отримали бюрократичні відповіді – так Міністерство освіти і науки України пропонує помісячне наближення видатків субвенції, Міністерство фінансів України заперечує такий підхід, а Державна казначейська служба вказує на наявність залишків коштів освітньої субвенції на рахунку обласного бюджету. Управління ж освіти і науки облдержадміністрації, перенаправивши листи міністерств пропонує залучати кошти місцевих бюджетів.

Канівська влада вичерпала фінансові можливості допомоги (в 2018 році на освіту вже виділено 3,4 млн. грн., 1,5 млн. грн. передбачено додатково на комунальні потреби галузі) та підтримує дії профспілок.

Розпочата підготовка до профспілкових протестних акцій, вступу в колективний трудовий спір. Про що на нараді поінформував голова Канівської міської організації Профспілки освітян Попенко І. П.

Подібна ситуація виникла в медичній галузі. Так, Ватутінська міська лікарня станом на 1 вересня мала заборгованість перед працівниками в сумі 808,1 тис. грн. Міська влада допомогла фінансово, але й тут ресурси обмежені.

Із долею Смілянської спеціалізованої медико-санітарної частини №14 МОЗ України протягом останніх років не може визначитись ні місцева влада, ні міністерства. І поки політики, в т. ч. народні депутати України, пропонують колективу нереальні перспективи борг по зарплаті працівникам досяг 2,6 млн. грн., на комунальні послуги кошти відсутні.

Керівники бюджетних галузей направляють пропозиції, звернення, які в більшості залишаються без ефективного вирішення. Реформування галузі охорони здоровя в силу різних причин проходить повільно.

Проект державного бюджету 2019 року не передбачає суттєвого збільшення асигнувань на бюджетні галузі, а місцеві бюджети неспроможні компенсувати дефіцит коштів.

Зважаючи на недосконалість методики розрахунків галузевих субвенцій, враховуючи кадровий голод в бюджетних установах країни, Федерація профспілок України направила постатейні пропозиції та зауваження до проекту Державного бюджету України на 2019 рік в т. ч. щодо підвищення рівня заробітних плат, збільшення обсягів видатків на освітню і медичну галузі.

Під час наради в Федерації профспілок Черкаської області виникло логічне запитання: невже оплата праці не є пріоритетним завданням держави, вирішення елементарних питань забезпечується шляхом мітингів, страйків, а не перемовинами соціальних партнерів та своєчасними професійними рішеннями на всіх рівнях виконавчої влади?

 IMG 3334

 

IMG 3355 

 

IMG 3371

 

 

Федерація профспілок Черкаської області