IMG 9998

 

У широкому представницькому колі соціальних партнерів від влади та роботодавців Прикарпаття, представників облдержадміністрації і обласної Ради, міського голови Івано-Франківська, ветеранів профспілкового руху та нині діючих голів обласних галузевих профспілкових організацій, за участі голови Федерації профспілок України, численних запрошених гостей – очільників громадських організацій, з якими співпрацюють профспілки, творчих колективів Прикарпаття, мистців від пісні, музики та слова, засобів масової інформації Рада профспілок області відзначила своє поважне 70-ліття з часу створення.

 

Ведучі святкового дійства були красномовними та щедрими у словах вітань і побажань всім, хто долучився до історії та сьогодення профспілкового руху Прикарпаття.

 

У доповіді Ігоря Басюка, заслуженого працівника профспілок України, Голови Ради профспілок області прозвучав історичний екскурс з перших кроків народження РПО, розмисли про сучасні виклики і візії щодо профспілчанського руху в майбутньому.

 

Щирими оплесками присутні вітали цього дня Голову ФПУ Григорія Осового.

"Пройшли надзвичайно складні трансформації в житті країни та профспілок, які мали інакші умови діяльності в радянські часи, і абсолютно інші зараз. Виклики, які постали перед профспілками в умовах монополізації ринку, антинародних дій олігархічної системи - надзвичайно великі і складні. Озвучувати порушення і невиконання владою гарантованих Конституцією прав та інтересів людей праці стало місією профспілок.

Маючи за собою величезну силу - понад 5 млн. профспілчан, профспілки мають також величезну відповідальність перед цими людьми і перед країною. Ми зараз не тільки виборюємо свої законні права, можна сказати, що з найбільш масової об'єднаної соціальними та економічними гаслами, громадської інституції, якою є профспілки, вони дістають ще одну поважну рису - стають чи не найпотужнішою правозахисною організацією", - зазначив у своєму виступі на урочистостях Г.Осовий.

 

 IMG 0144

 

У передодні, коли українці відзначатимуть 5-річницю початку Революції Гідності, дуже символічним був подарунок Голови ФПУ Раді профспілок області - картина відродженого в Києві, спаленого під час подій на Майдані Будинку профспілок. Віддавши в приміщенні Будинку місце для створення Музею Небесної Сотні, історичному Майданові, ФПУ цим самим виявляє глибоку шану до борців за волю і незалежність України, за європейські цінності, з відстоювання яких розпочався Майдан Гідності.

 

Ігор Басюк та Григорій Осовий виконали приємну місію вручення нагород, яких було цього дня дуже рясно. Зокрема, Подяки Голови Федерації профспілок України та грошової винагороди був удостоєний Шеремет Олександр Павлович – колишній редактор профспілкової газети „Єдність”, її засновник, автор книги двох видань „Права не дарують – їх виборюють і захищають”;       Почесною грамотою ФПУ нагороджена Анатієнко Лідія Олександрівна – голова первинної профспілкової організації Калуської ТЕЦ та Паньків Ганна Володимирівна – голова Верховинського райкому профспілки працівників культури.

 

Найвищої нагороди профспілок України «Заслужений працівник профспілок України» удостоєний Габорак Мирослав Михайлович – голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки.

 

Про високий авторитет профспілок Прикарпаття, активну позицію у своїх виступах відзначили Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська, голова ВУТ «Просвіта» Степан Волковецький, Ігор Росипайло, начальник управління Держпраці в області, Валерій Крецул, радник голови ОДА, Василь Мельничук, голова постійної депутатської комісії обласної Ради та чимало інших поважних гостей і запрошених, представників від соціальних партнерів, влади і роботодавців.

 

 IMG 0188

 

Особлива увага на святі була для ветеранів профспілкового руху.

Їм, які заклали підвалини профоб’єднання, була хвала і вдячність від спілчан усіх поколінь. Понад 50 років працював і продовжує працювати на профспілковій роботі Святослав Зіновійович Остап’юк – Почесний голова обласної організації профспілки нафтової і газової промисловості. Велика група ветеранів профспілкового руху були удостоєні нагород Ради профспілок області.

 

Надзвичайно щиру, натхненну, патріотично піднесену, і просто розважальну палітру з пісень, музики, жартів подарували присутнім мистецькі колективи (дует «Барвінок», тріо бандуристок «Зорецвіт», квартет коледжу фізичної культури та окремі виконавці (Оксана Романюк, Вікторія Панюк, Юлія Федюк, Сергій Грабець, Христина Лікар також неперевершений сміхованець Володимир Пушкар.

 

IMG 0052

 

Рада профспілок Івано-Франківської області