32986

 

Напередодні Нового року президія Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок (голова В.Дубіль) та Федерація організацій роботодавців Дніпропетровщини (голова – В.Сергєєв) оприлюднили Спільне Звернення до власників підприємств, роботодавців та голів профспілкових організацій області.

 

Останнім часом, зазначається в ньому, завдяки плідній співпраці соціальних партнерів на більшості підприємств забезпечується стабілізація виробництва та поліпшення їхнього фінансового стану, що сприяє й вирішенню соціальних питань.

   Але загалом ситуація в економіці та соціальній сфері все ще залишається складною. Діючі державні соціальні стандарти і гарантії, як основна складова трудових доходів, на фоні постійного зростання вартості життя, не виконують сьогодні своїх основних функцій щодо забезпечення мінімально необхідних життєвих потреб працівників та їхніх сімей.

   Незважаючи на те, що Дніпропетровська область нині посідає одне з перших місць в країні за рівнем середньої заробітної плати (9404 грн.), у третини працюючих вона складає лише 3 – 5 тис. грн. Саме це є однією з причин зростання дефіциту кадрів (в тому числі через масову міграцію працівників за кордон у пошуках гідного заробітку). Значною залишається й зарплатна заборгованість.

   Усі ці та інші важливі питання, йдеться у Зверненні, неодноразово розглядались на рівні Тристоронньої соціально-економічної ради, що сприяло вирішенню окремих проблем як конкретних підприємств, так і цілих галузей.

     З метою забезпечення належного соціального-економічного захисту працівників та підтримки вітчизняного товаровиробника президія облпрофоб’єднання та Федерація організацій роботодавців Дніпропетровщини закликали власників підприємств, роботодавців, керівників профспілкових організацій:

-         активізувати соціальний діалог на всіх рівнях, відповідально поставитись до проведення колдоговірної кампанії на підприємствах і в установах та участі в укладанні галузевих угод;

            - вжити спільних заходів щодо збільшення доходів працівників та підвищення  їхньої заробітної плати;

     - створювати безпечні умови праці та належного виробничого побуту.

     Все це, на думку соціальних партнерів, буде сприяти підвищенню життєвого рівня трудящих, збереженню стабільності в трудових колективах і суспільстві в цілому.

                                  

Прес-центр

Дніпропетровського облпрофобєднання