Б

 

Це питання обговорювали соціальні партнери на засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Підбила підсумки минулого року і презентувала Програму економічного та соціального розвитку області на 2019 рік заступник директора економічного розвитку і торгівлі ОДА Світлана Соломаха.

У 2018 році в області продовжено реформу децентралізації влади – утворено 20 ОТГ, діють 25 центрів надання адміністративних послуг. Відбулося розширення джерел наповнення місцевих бюджетів, введення нових трансфертів, тобто у них з’явилися більші можливості для фінансування видатків розвитку та виконання власних повноважень. Торік середня зарплата зросла на 24,6 відсотка і склала 7001 грн.

Упровадження освітньої реформи розширює доступність до якісної освіти. В області створено 69 опорних шкіл. За цим показником Кіровоградщина посідає І місце в Україні. За результатами моніторингу за рівнем охоплення позашкільною освітою школярів область – у десятці лідерів. Значні зусилля спрямовано для стабілізації демографічної ситуації – для цього продовжується впровадження реформа з поліпшення надання медичних послуг у лікувальних закладах. В області діють 3 госпітальні округи, розпочато будівництво 18 сільських амбулаторій та придбання медичного транспорту. Вживаються заходи щодо закріплення медичних кадрів.

В агропромисловому комплексі здійснювалася реалізація 75 інвестиційних проектів та заходів на 1,1 млрд. грн., у промисловості 72 проектів (створено майже 1000 нових робочих місць). Забезпечено впровадження енергоефективних технологій, введення нових потужностей у сфері енергозбереження, затверджена обласна комплексна програма з розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху.

Світлана Соломаха назвала головну мету Програми економічного та соціального розвитку області на 2019 рік – підвищення якості життя та добробуту населення на основі проведення реформ у різних галузях і сферах діяльності. Завдяки зростанню розміру середньомісячної зарплати її питома вага в доходах за останні три роки зросла до 35,6 відсотка. У 2019 році передбачено рівень зарплати – 8383 грн. Виконання завдань та досягнення мети Програми буде забезпечено шляхом укладання та реалізації угод про співпрацю, об’єднання  зусиль влади, громадських організацій, роботодавців та інших заходів.

Оскільки для профспілок надважливим є завдання захисту прав працівників на гідний рівень зарплати, задоволення їхніх потреб вище за державні соціальні стандарти,  заступник голови ФПО Оксана Терлецька, обговорюючи Програму, зупинилася на основних її завданнях та заходах щодо забезпечення зростання доходів населення та зарплати. Ці дві складові тісно пов’язані і не можуть здійснюватись окремо одна від одної. «Якщо не буде приділено цій проблемі належної уваги, то не відбудеться й зростання економіки області. Запланований на наступний рік ріст зарплати на 116,3 відсотка фактично залишає її розмір таким, який склався у поточному році. Як був у 1,9 рази вище мінімальної зарплати, так і залишився. А якщо врахувати, що розмір мінімальної зарплати наступного року менше фактичного прожиткового мінімуму, то запланована зарплата буде навіть нижчою, ніж цьому році. Вважаємо: нам треба буде повернутися до цього показника, принаймні при укладанні нової Територіальної угоди. Покладаємось на підписаний Меморандум між Федерацією профспілок України і Федерацією роботодавців України за яким сторони визначили, що низький рівень зарплат, є основною причиною високого рівня трудової міграції з країни, відтоку висококваліфікованих робітничих кадрів за кордон. Одним із завдань щодо підвищення рівня зарплати визначено в меморандумі збільшення її частки у собівартості виробленої продукції з метою наближення її до європейських стандартів».

На думку Оксани Терлецької, більш дієвим повинен бути як державний, так і громадський контроль за своєчасною і не нижчою за визначений законодавством розмір оплати праці, дотримання умов колективних договорів, Генеральної, регіональної та галузевих угод у частині оплати праці, недопущення необґрунтованого зменшення зарплати з урахуванням доплат і надбавок. Останнє дуже важливе для бюджетників. «Ми завжди підкреслюємо, що в області низька зарплата, бо велика питома вага бюджетної сфери. У той же час маємо масу прикладів невиплати педагогам, медикам, працівникам культури, законодавчо встановлених премій, доплат і надбавок. Уже не один рік говоримо про запровадження місцевих програм матеріальних стимулів для медпрацівників у селах, але поки що це поодинокі випадки. А тим часом, ми уже перші в України по неукомлектації лікарями».

На засіданні також обговорювалися питання зайнятості зареєстрованих безробітних. Як зазначив заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян, ситуація у сфері зайнятості населення має тенденцію до поліпшення. Рівень безробіття населення працездатного віку складає 12,3 відсотка, навантаження на одне вільне місце – 3 особи. Серед пріоритетних напрямків у цій сфері – сприяння зростанню рівня зайнятості, підвищенню конкурентоспроможності робочої сили на ринку праці та стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць. Збереження і розвиток трудового потенціалу, легалізація неформальної зайнятості.

Певний вклад до результату у сфері зайнятості внесли і профспілкові організації області.  Як підкреслила Оксана Терлецька, перш за все завдяки спротиву масовим звільненням, через вимоги дотримання норм колективних договорів, галузевих угод. «До речі, левова частка з них містить конкретні зобовязання щодо обмеження масових звільнень. До прикладу, міжгалузева угода в сферах машинобудування, металообробки містять таку норму: «Не допускати на підприємствах звільнень працюючих за ініціативою роботодавця більше 4 відсотків чисельності працівників протягом календарного року. Якщо на підприємстві виникає обґрунтована необхідність скоротити більше 4 відсотків працівників, рішення про це приймається роботодавцем спільно з профкомом після погодження з центральним виборним органом профспілки на підставі представленого роботодавцем подання. І треба сказати, цією нормою профспілки користуються часто. Торік роботодавцями було подано інформацію про заплановане вивільнення майже 5 тисяч чоловік, це менше ніж за аналогічний період минулого року, але все ж для області це немало».

Заступник голови ФПО нагадала соціальним партнерам про  домовленість через Територіальну угоду вживати заходи щодо недопущення необґрунтованого масового вивільнення працівників, сприяти включенню до колективних договорів заходів щодо створення та збереження робочих місць. Це дуже важливо саме зараз, коли розпочинається колдоговірна кампанія 2019 року.

Профспілкова сторона запропонувала поновити роботу обласного координаційного комітету зайнятості, де б сторони соціального діалогу могли обговорювати проблеми зайнятості, заходи запобігання розвитку безробіття, хід виконання обласної програми зайнятості на 2018-2020 року, яку розробляли спільно. З урахування реалій сьогодення необхідно сконцентрувати зусилля сторін соціального діалогу на збереженні робітничих кадрів, мотивації легальної зайнятості. 

 

Прес-центр ФПО

 

Б1

 

Б2