фе

25 березня ц.р. Київська міська рада профспілок спільно з Регіональним Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні організувала й провела в готелі «Русь» одноденний семінар з питань: «Вплив профспілок на зайнятість населення: спільні стратегії, проблеми та шляхи їх вирішення».

До участі у заході було залучено широке коло представників Сторін соціального діалогу, які опікуються питаннями зайнятості, а саме: членські організації Міськпрофради, ФПУ, КВПУ, Федерація профспілок малого та середнього підприємництва України, СПО роботодавців м. Києва, КМДА, Київський міський центр зайнятості, Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України, Головне управління пенсійного фонду України в м. Києві, Управління праці та соцзахисту населення Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації, Державна служба зайнятості, наукові інституції, співробітника журналу «Кореспондент».

Семінар відкрила Директорка Представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні Юлія Блезіус, яка подякувала Київській міськпрофраді за зацікавленість, висвітлення, обговорення, проведення роботи з такого важливого питання, як зайнятість. Зокрема, наголосила, що міжнародні експерти здивовані, що в умовах передвиборчих перегонів Уряд нашої держави так мало уваги приділяє цьому питанню.

З вітальним словом до учасників семінару також звернулися Голова Київської міськпрофради Валентин Мельник та Голова Спільного представницького органу роботодавців в м. Києві Андрій Антонюк.

З доповідями та презентаціями виступили: Майя Шурко, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Київського міського центру зайнятості (тема: «Законодавчі стимули для роботодавців до збереження існуючих та створення нових робочих місць»); Марфа Скорик, директор Київського Інституту гендерних досліджень («Гендерна рівність у питаннях зайнятості в Україні»); Ірина Петрова, професор, завідувач кафедри маркетингу та поведінкової економіки Університету «КРОК» («Розвиток інноваційних форм зайнятості та модернізація соціально-трудових відносин»); Віктор Сухомлин, проректор з соціально-економічного розвитку Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України («Ринок праці в Україні: проблеми, шляхи вирішення, вплив профспілок»).

Учасники семінару обмінялися думками, поінформували щодо роботи, яка ними проводиться у сфері зайнятості, обговорили проблемні питання, спільні стратегії та шляхи вирішення. Зокрема, шляхом спільної активної законодавчої роботи, за участі залучення всіх Сторін соціального діалогу, науковців тощо покращити умови праці та зайнятості застрахованих осіб.

Всі виступаючі наголошували, що одним з головних шляхів економічного зростання є створення якісних робочих місць в промисловому секторі, залучення інвестиційного капіталу і, як наслідок, створення нових робочих місць з належними умовами та гідною оплатою праці..

Також серед пріоритетних напрямів в сфері державної політики зайнятості слід виділити такі як: сприяння розвитку підприємництва та самостійної зайнятості населення; забезпечення економіки кваліфікованими кадрами; приділення належної уваги системі підвищення кваліфікації осіб; підвищення якості та конкурентоспроможності робочої сили; створення умов для працевлаштування молоді; посилення мотивації до легальної зайнятості, детінізація відносин на ринку праці; підтримка державою системи професійно-технічного навчання (не перекладати повністю фінансування цього напряму на місцеві бюджети); регулювання трудових міграцій населення тощо.

За результатами семінару учасники підтримали пропозицію, внесену Головою Київської міськпрофради Валентином Мельником, щодо звернення до Національної тристоронньої соціально-економічної ради з пропозицією винести на розгляд на засідання Нацради питання зайнятості, проблеми та спільні шляхи щодо їх вирішення.

фе1

фе2

Управління з соціально-економічних питань та соціального діалогу

Київської міськпрофради